Situació dramàtica en la major part de comarques dels Països Catalans

Fa uns dies es van publicar les dades d'atur registrat durant al mes de novembre al sud de l'Albera. Al Principat de Catalunya ha suposat que hi hagi 5.785 persones més apuntades a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya, incrementant-se el nombre d'aturats i d'aturades en un 0,9%, arribant a un total de 652.091 desocupats i desocupades, en total 22% d'atur registrat… sempre parlant en xifres oficials. Al País Valencià la xifra oficial total d'aturats i d'aturades és de 574.939, representant quasi un 28% del total. Finalment, a les Illes Balears, es registra l'augment de l'atur més fort als Països Catalans, incrementant-se les persones registrades a les oficines del SOIB en 9.226, un 10% més que a l'octubre, suposant un total de 96.377 persones… al voltant de 1.300.000 persones aturades al nostre país… registrades oficialment als diferents serveis públics d'ocupació dels diferents territoris del nostre país.

Ara bé, aquestes són les xifres que manega mensualment el ministeri espanyol de treball. Si atenem a les xifres usades per l'INE, podem veure com les xifres oficials del ministeri es troben un 20% per sota de les xifres de l'Enquesta de Població Activa… Ara bé, el propi INE, en informes interns reconeix (igual que han fet l'OCDE i la Comissió Europea), que les xifres reals poden superar en un 25% les xifres publicades pel ministeri.

En definitiva, als Països Catalans (comptant les xifres aproximades de la Franja de Ponent i de la Catalunya Nord) hi ha més de 1.650.000 persones aturades, comptant les persones registrades, així com aquelles que malgrat només treballar unes poques hores al mes, desapareixen de les estadístiques; les desenes de milers de joves del nostre país que no estan registrats, o les desenes de milers de persones que han de treballar en negre per sobreviure-hi, o que simplement, per les seues condicions d'edat, sexe, origen, etc., ni tan sols apareixen a les estadístiques; per no parlar de les persones aturades de llarga durada, ja que no són comptabilitzades en aquestes estadístiques.
Aquestes xifres d'atur són inacceptables. Queda palès que amb les contrareformes laborals de l'etapa Zapatero i del govern Rajoy, el capitalisme està portant a la pràctica un pla traçat a la perfecció per fer pagar a la classe treballadora la cleptocràcia, l'especulació i l'espoli fiscal, la destrucció del nostre teixit productiu, la privatització de qualsevol cosa que olori a públic, els luxes i la corrupció de la patronal i dels rics.
Les successives contrareformes laborals foren “justificades” com la imperiosa necessitat “d'adequar” el mercat laboral a les “noves” circumstàncies socials i laborals sorgides arran del que ells anomenen crisi, però que tots sabem que és una estafa. Suposadament havien de ser el pal de paller de les successives “reformes” per sortir d'aquesta mal anomenada crisi i, a la pràctica, n'estan agreujant els seus efectes.

Mentre nosaltres som acomiadats i acomiadades, ells segueixen acumulant més i més capital. Arran de les contrareformes laborals els acomiadaments col·lectius, regulats per Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO), s'han disparat especialment als Països Catalans, i són moltes les persones treballadores que es veuen afectades dia rere dia per aquest tipus d'acomiadaments.

Cal anar posant fil a l'agulla.
Cal avançar en l'autoorganització. Només construint i organitzant-nos podrem plantar cara a la situació actual.

Ni un pas enrere!!

Països Catalans, 6 de desembre de 2012

Coordinadora Obrera Sindical – COS
Sindicat per l'alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans