La Coordinadora Obrera Sindical manifesta el seu suport a la vaga indefinida de les treballadores de Limpiezas Raspeig i Netalia, iniciada el 18 de febrer de 2019 al País Valencià. Les treballadores d’estes empreses, adjudicatàries dels serveis de neteja de 50 centres públics d’ensenyament secundari del País Valencià, estan sofrint endarreriments en les nòmines des de setembre de 2018 i impagaments totals de nòmines i pagues extraordinàries des de desembre.

Les empreses beneficiàries de les adjudicacions ja foren denunciades judicialment per fets similars en 2016 i malgrat això, Conselleria d’Educació ha mantingut amb elles els contractes d’uns serveis imprescindibles per al funcionament del sector educatiu.

La Coordinadora Obrera Sindical se suma a les reivindicacions de les treballadores en vaga, que no només patixen aquesta vulneració flagrant dels seus drets laborals, sinó que a més, representen la cara visible de l’aliança del capitalisme patriarcal: és als sectors professionals més feminitzats com el de la neteja on se generen les condicions laborals més precàries i indignes. 600€ mensuals per jornades de 7 o 8 hores, convenis cada vegada més desregularitzats i treballadores més desprotegides.

La responsabilitat de Conselleria és clara: les subcontratacions vulneren els drets socials inalienables com ho és el dret a l’ensenyament públic. És responsable d’unes condicions precàries, de baixes ràtios de personal de neteja respecte a nombre d’alumnat -en alguns centres arriben a ser de 3 treballadores per cada 1000 alumnes-, amb el que comporta de riscos laborals per a la salut. És responsable de no revertir les subcontratacions d’aquestes treballadores i que siguen assumides per l’ens públic, perquè són tan imprescindibles com qualsevol altre professional de l’ensenyament.

Perquè cal exigir que les institucions públiques, i especialment aquelles que diuen perseguir les polítiques socials, aturen les privatitzacions i les lògiques extractives capitalistes i garantisquen els drets socials de les classes populars.

Per això cridem a estendre la solidaritat ja iniciada per desenes de comunitats escolars amb aquesta mobilització sindical al conjunt de la classe treballadora.

 

Endavant amb la vaga indefinida de les treballadores de Limpiezas Raspeig i Netalia, ni un pas enrere!