Avui, 22 d’abril de 2020, ha perdut la vida un treballador en un accident laboral durant l’itinerari al seu lloc de feina, l’escorxador ‘Le Porc Gourmet‘ de Santa Eugènia de Berga. Sembla que a hores d’ara els serveis d’emergència estan buscant una segona persona, però en finalitzar aquest comunicat no se’n té constància.

Primer de tot voldríem donar el condol i una forta abraçada als familiars i amics de la persona desapareguda, així com, als seus companys i companyes al lloc de treball. Costa canalitzar la ràbia i el dol en aquests moments, però com a sindicat tenim l’obligació de fer un pas endavant i reivindicar, i exigir a qui hagi d’assumir responsabilitats.

Primer de tot, exigir responsabilitats a la patronal, ja que es tracta d’un accident laboral. Ja fa massa anys que companys i companyes perden la vida per assistir al seu lloc de feina. On a més i que per tothom és sabut, el centre d’explotació on pertany l’itinerari, ja fa anys que és notícia als mitjans de comunicació i no precisament per tenir unes condicions laborals dignes.

En segon terme. El nostre sindicat ja fa anys que reivindica la mobilitat segura de treballadors i treballadores a la nostra comarca. Ho hem exigit sempre a la patronal, ja que és la seva obligació, i a més, l’any 2017 vàrem presentar una moció a l’ajuntament de Vic perquè fes arribar un Bus Urbà als polígons del municipi i, com en aquest cas, als municipis veïns. La moció va ser aprovada per majoria absoluta, ignorada absolutament fins al dia d’avui. Amb aquesta moció no es volia defugir de la principal responsabilitat que té la patronal, però sí buscar una mobilitat segura amb mitjans públics mentre la patronal no compleixi amb les obligacions que té i que històricament ignora.

Els treballadors i treballadores han de tenir una forma segura d’arribar als seus llocs de feina, i més, si les condicions meteorològiques són adverses, han de poder tenir altres mitjans de transport. Tothom pot veure el que passa amb la gent anant als polígons en bicicleta a ple hivern o en plena onada de calor. I malauradament, també podem veure el que passa avui en ple fenomen de pluges i crescudes de rius. Estem completant a favor de la mobilitat en bicicleta, però no pot ser que posin la seva vida en perill pel fet que les seves condicions materials de vida no els permeti fer servir cap altre mitjà de transport. Ja n’hi ha prou!

El sindicat COS davant els fets ocorreguts volem fer tres exigències immediates:

· Que la patronal posi i sufragui mitjans de transport segurs als seus treballadors/es per assistir al lloc de treball.

· Que l’Ajuntament de Vic posi compliment a la moció aprovada l’any 2017 sobre el Bus Urbà als polígons.

· Que s‘adeqüi el camí antic de Santa Eugènia de Berga de forma immediata.

La pandèmia de la Covid-19 ha fet aflorar moltes de les vergonyes que el sistema capitalista duu associades. Avui un treballador ha perdut la vida per jugar-se-la per assistir a la feina en ple estat d’alarma. Recordem tot el que està passant perquè ben aviat ens tocarà sortir a reivindicar el que és nostre.

Assemblea territorial d’Osona i el Ripollès de la Coordinadora Obrera i Sindical (COS) @COS_Osona