L'anunci de creació d'una més que necessària borsa d'interines a la UB obre la porta a la preocupació i la inseguretat de l'actual personal interí.

Fa unes setmanes va aparèixer en diferents espais virtuals de la Universitat de Barcelona l'anunci d'acord per crear una Borsa de treball de personal funcionari interí de l'escala d'Auxiliars Administratius.

Aquesta Borsa de Treball es crearà a través de la convocatòria d'un procés selectiu que, segons la 3a part de l'Acord en el seu 3r paràgraf, comptarà amb les persones ja incorporades abans del final del 2015. No obstant això, en deixa fora les persones nomenades –i que ja han estat treballant a la UB, per molt de temps que hagin treballat– si no eren a la Borsa de Treball preexistent. La secció sindical de la COS UB vam enregistrar formalment un text de reclamació d'informació i de garanties d'estabilització i no exclusió ni expulsió de personal contractat a la UB el proppassat dimecres 26 de juliol del 2017. Celebrem que s'obri la porta al nomenament de més treballadores públiques, encara que el nomenament via interinatge i Borsa de gent precària mai no serà el nostre objectiu. Ara bé, ens preocupa sobre manera l'efecte pervers i de purga que pot tenir el mecanisme de selecció contra l'actual plantilla interina de la UB. Què succeirà amb les interines actuals? Entenem que davant de la intenció de crear una Borsa d'Interines, cal donar seguretat i garanties a les persones que ja estan treballant. És per això que:

Si en algun moment detectem que no es compleixen les garanties d'estabilitat i seguretat per a les treballadores que es troben en aquesta situació, denunciarem públicament i demanarem responsabilitats a les persones que ocupen els càrrecs en nom dels quals s'hagin provocat situacions d'exclusió.

Les treballadores actuals som molt necessàries per a la gran càrrega de treball que hi ha a la UB, i no podem permetre que s'exploti el personal perquè uns quants se'n beneficiïn amb incentius mentre així s'estalvien de contractar nou personal o bé d'estabilitzar la plantilla actual. La contractació de nou personal ha de ser un procés transparent i imparcial que prevegi una remuneració digna a les tasques que s'estan duent a terme. Però el personal ja contractat no pot viure una situació de precarietat i arbitrarietat contractual que generi inseguretats en la seva condició de treballador i que d'alguna manera reflecteix la desvaloració de la seva tasca. Així doncs, exigim que:

S'estabilitzi el personal ja existent i que se'n contracti més, evitant deixar fora ningú que actualment realitzi feina a la UB, fent el que calgui per fer de la nostra universitat el servei públic que té l'obligació de ser.

Restem a l'espera de rebre resposta sobre les nostres sol·licituds d'informació i garanties i, quan en sapiguem res, us ho direm. Farem el que faci falta per impedir la degradació de la Universitat de Barcelona com a servei públic i per evitar qualsevol pèrdua del lloc de feina per part de cap persona.

Coordinadora Obrera Sindical a l'Universitat de Barcelona (COS UB)
ub@sindicatcos.cat @COS_UB