Informacions redactades a partir d’un fil de l’advocat laboralista Luis F. Pallarés.
És molt important ser plenament conscient de com les empreses, la immensa majoria d’elles, aconsegueixen que treballem hores de més molt sovint sense donar-nos compte… Sobrepassant la jornada anual prevista en el conveni col·lectiu d’aplicació. Però, com ho fan?
Imaginem que som contractades per treballar on siga, a jornada completa, i en el contracte de treball s’indica una jornada laboral de 40 hores setmanals. Fins ací tot «normal»… La qüestió hauria de ser: La jornada setmanal completa sempre és de 40 hores? NO! No sempre.
Diga el que diga el teu contracte de treball, la jornada de treball màxima la marca el conveni col·lectiu d’aplicació. És a dir, en cada conveni hi ha un article (comunament anomenat “jornada de treball”) on es preveu quan es treballa. Quin és el problema? Què és el còmput anual?
En ser anual és més complicat portar un control per part del treballador (l’empresa sí que el porta, el control… i efectivament, sap que estem treballant gratuïtament per l’empresa); per l’empresa és meravellós, som nosaltres les treballadores i els treballadors les que ens ho hem de mirar.
A tall d’exemple. Peguem-li una ullada als convenis col·lectius de l’hostaleria del País Valèncià, el de les Illes o el de Catalunya.
En el cas del conveni de València, la jornada anual és de 1720 hores anuals, i 38,2 setmanals. En el cas de les Illes, serien un total de 1776 hores anuals, amb una jornada setmanal màxima de 40 hores (sempre segons el mateix conveni). En el cas del de Catalunya (al sud de l’Albera) , s’indica una jornada anual de 1.791 hores, amb un màxim de 40 hores setmanals, però, eixa jornada quadra si fem les 40 hores cada setmana? A veure. Si l’any té 52 setmanes, se li resten les 4 de vacances, és a dir 48 hores. Si dividim la jornada anual de 1.791 hores entre 48 setmanes, en sortiran 37,3 hores setmanals (i no 40). A València n’eixirien 35,8 hores (i no les 38,2 del conveni), o a les Illes, 37 hores (i no el màxim de 40 del conveni). Llavors, on està el desquadre d’hores?… En els festius.
I com es determinen els festius?
Normalment en la indústria o en oficines i despatxos, solen ser els 14 festius anuals oficials. Però què passa en l’hostaleria o la resta de sectors on els festius es treballa més que mai? Doncs precisament per a això està el calendari laboral anual.
Aquest calendari anual de treball està regulat en l’article 34.6 de l’Estatut dels Treballadors, i és en ell on s’han de quadrar les hores anuals del Conveni Col·lectiu amb els festius (especialment si cauen en diumenge). A què massa sovint no ens trobem el calendari laboral en un lloc ben visible del nostre lloc de treball? Doncs això… Una raó més per organitzar secció sindical al lloc de treball.
De fet, el calendari anual de treball és un element molt important de negociació entre l’empresa i la representació dels i de les treballadores. No oblideu que, massa sovint, el frau del còmput anual d’hores treballadores pel qual es té a gent treballant gratuïtament sense que se n’assabenten se sol donar en empreses petites sense representació sindical… altre motiu per estar-hi organitzades, no?
En sectors on els festius es treballa és un frau massa habitual. Ens han fet creure que hem de treballar «oficialment» 40 hores setmanals (més totes les «extres» que fem de més de les 40, per exemple) i, així, ens passem tot l’any treballant debades per a l’empresari…
Per exemple. Amb els comptes que hem fet abans amb el conveni d’hostaleria de Catalunya, fent eixes “40 hores setmanals” durant tot l’any, excepte les vacances, ens trobaríem regalant-li a l’empresa 129 hores a l’any… multiplica-ho pel sou per hora que et toque en funció de la teua categoria i veuràs quants dinerets has deixat de cobrar…
En definitiva. Consells importantíssims a seguir:
· Si revises el teu conveni, fas uns càlculs senzillets, comproves que treballes més hores cada any, i pretens reclamar-li a l’empresa… Atenció! Primer, sempre, protegeix-te! Recull proves de tot, afilia’t al sindicat, vés a la teua assemblea del sindicat per exposar el cas, i organitzeu la reclamació.
· És a dir, primer ens protegim, després reclamem. Una molt bona forma és creant una secció sindical a l’empresa i així no només reclamem un calendari anual per nosaltres, sinó també pels nostres companys i companyes.
· Tingues sempre a mà un quadern o agenda a la teua taquilla, si en tens, o al cotxe, on pugues comptar i anotar les hores treballades. És obvi, però poca gent ho sap i menys els que ho fan. A la fi de l’any, totes les hores fetes que superen el màxim del conveni, seran hores extres.
Tot açò comentat aquí pot semblar evident, però estem parlant de qüestions quotidianes, i que es donen massa sovint durant un festiu cau en diumenge. Tot el que hem comentat fins ara, és igualment vàlid pel cas dels contractes a temps parcial. Si, per exemple, treballes a mitja jornada i passes tot l’any fent 20 hores setmanals realment estàs fent un excés de jornada que no t’estan pagant si no hi ha festius.
Si a l’empresa on treballes no hi ha cap sindicat, o si els sindicats que hi ha no són de fiar, posa’t en contacte amb nosaltres i organitzem-nos per recuperar el control sobre les nostres vides.
Ja n’hi ha prou de treballar gratuïtament. Treballem menys per viure més i millor. Sindicar-se és defensar-se!