Sindicats d'Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Castella, Galícia, País Basc i dels Països Catalans uneixen esforços en un missatge de suport al procés democràtic i bolivarià del poble treballador de Veneçuela.

Vists els esdeveniments succeïts en les últimes setmanes a Veneçuela, les organitzacions sindicals sotasignades volem expressar el següent:

Entenem, independentment de les valoracions que cada organització pugui fer sobre les decisions que les autoritats estan adoptant a Veneçuela, que en els últims 18 anys les majories socials de Veneçuela han implementat un procés d'emancipació social i nacional encaminat a superar les enormes desigualtats existents al país i transformar-ho cap a una societat més justa, lliure i sobirana. Aquesta ha estat l'essència del procés polític bolivarià. Per això reclamem el màxim respecte envers procés.

Entenem aquest procés dins d'un procés més ampli que s'està desenvolupant a Amèrica Llatina des de l'inici del segle XXI. Processos de canvi de cultura política i emancipació que busquen un canvi basat en la igualtat de drets i la justícia social. I és per això que el capital i l'imperialisme (l'exponent més gran del qual el representen els EUA) van engegar tota la seva maquinària per tirar a baix els governs que aposten per elles, com es demostra en els casos de Guatemala, Brasil, Argentina, i ara Veneçuela.

Per aquests motius rebutgem qualsevol intent violent fomentat i organitzat pels qui tenen interès a crear un clima de caos al país, que aquest destinat a desestabilitzar el país i a un govern legítim triat democràticament. El diàleg, i no la violència, ha de ser el camí per afrontar els conflictes polítics i socials.

Així mateix considerem certes ingerències externes parcials i hipòcrites més quan regna el silenci més absolut davant l'onada d'assassinats -de més de 80 líders socials i defensors de drets humans- que estan passant a Colòmbia després de la signatura de l'acord de pau del passat 2016.

En aquest sentit ens reafirmem en el dret de tots els pobles a triar lliurement i democràticament el seu futur polític.

Finalment saludem el procés constituent com a mecanisme democràtic i de participació popular del poble de Veneçuela.

Denunciem, per la seva desproporció i manipulació, la campanya d'intoxicació mediàtica que s'està duent a terme contra Veneçuela per part dels mitjans de comunicació "oficials", com un altre instrument més al servei de les parts interessades a tirar a baix a l'actual govern, i amb un tracte ben discriminatori entre aquest i les organitzacions opositores.

Signants:
Andalusia: SAT
Aragó: CUT
Astúries: CSI
Canàries: Intersindical Canaria
Estat espanyol: Confederació Intersindical i Sindicato Ferroviario.
Galícia: CIG i CUT
País Basc: LAB, ESK i STEILAS
Països Catalans: IAC, COS, Intersindical-CSC i Intersindical Valenciana