Una vegada més ens trobem amb l'aprofundiment de l'explotació del sistema capitalista a tot arreu. No s'escapa cap sector.

Ara, una vegada més, a la Universitat, suposadament un espai on el debat i les idees haurien de transformar-se en la pràctica en un lloc d'exemple pel progrés i la justícia.

Les treballadores i treballadors de l'ensenyament universitari associades experimenten sobre les seues carns com han de treballar molt més que la resta de companyes per cobrar molt menys. És així en tots els sectors. A la Universitat de València – Estudi General (UVEG), paradigma durant anys de lluita i resistència, les companyes ens conten les condicions deplorables en les quals es troben.

Aprofitant l'anomenada crisi, la UVEG ha augmentat, fins a gairebé exhaurir la legalitat, el nombre de Personal Docent i Investigador (PDI) associat. Aquesta xifra és el 30% del total del PDI (el 40% si hi afegim els assistencials hospitalaris) i imparteix vora un 75% de la docència dels graus, el que representa una situació totalment injusta. El seu sou és d'uns 5 euros l'hora amb els criteris de la mateixa UVEG. A més a més, les millores laborals del professorat fix han quedat fora de l'abast de l'associat. Després d'haver tractat per enèsima vegada de negociar les millores laborals i de realitzar una consulta telemàtica entre totes les i els seus membres, amb el 89% de suport, aquestes companyes i companys estan de vaga indefinida des del passat dilluns 29 de gener, com ja va explicar el company Jorge Ramos a La Directa.

La reivindicació és clara: unes condicions salarials i laborals com la de la resta de professorat que fa la mateixa feina. "A igual treball, igual salari", reivindiquen. També equipar-se a altres figures contractuals i el reconeixement del dret a participar en projectes de recerca.

Les companyes i companys de la Coordinadora Obrera Sindical donem suport a la vaga i volem palesar públicament el nostre suport en les seues reivindicacions i lluita que fem nostres. Així mateix, aprofitem per a fer una reflexió a la comunitat universitària. Nosaltres reivindiquem una universitat pública al servei de la classe treballadora. Si volem uns serveis públics universals, gratuïts i de qualitat hem de començar a donar exemple des de dins. No podem avançar en el coneixement i posar-lo al servei de la societat si mantenim a les nostres treballadores fora de l'abast d'aquest avanç. Sabem de les limitacions econòmiques que hem patit i patim amb les polítiques neoliberals que s'apliquen arreu, i més a l'estat que ens té en submissió diàriament. Tanmateix, cal seguir lluitant per uns serveis públics dignes que siguen palanca de la millora de la societat i contribuïsquen al canvi social. Cal que l'educació siga totalment pública, i sota el control de les persones treballadores i estudiants, es convertisca en un dels principals valors de la societat que volem.

Des de les administracions universitàries i educatives hauria de fer-se una aposta decidida per la millora de les condicions laborals. A més, l'alumnat hauria de tenir garantida la gratuïtat i les ajudes necessàries als seus estudis, caminant cap a la gratuïtat. S'hauria d'acabar amb els ajuts als centres privats. S'hauria d'incrementar granment el pressupost dedicat a l'ensenyament públic i, per descomptat, cal que lluitem, tots i totes juntes per unes condicions dignes per a totes les persones que treballem a l'ensenyament siguen quines siguen les seues tasques, sector o nivell (titulars, PDI, PAS, becaris, etc.).

Sols lluitant s'aconsegueixen les millores i l'avanç de la nostra classe. Endavant amb la vostra lluita companyes. Sou exemple per a la resta de la classe treballadora.