Davant les disposicions oficials segons les quals es pretenia impedir la funcionaritzció de tots i totes les treballadores interines de centres de menors del País Valencià, molt dels quals porten més de 10 anys als seus llocs de treball (arribant-hi en alguns casos fins als 30 anys de treball), i havent-se complit tots els requisits que se’ls hi havien estat exigint fins al moment actual, des de la Coordinadora Obrera Sindical – COS, volem manifestar públicament el nostre suport a tots els treballadors i treballadores interines TMEM/TSGES, en la seua lluita per un lloc de treball no precari i, per fi, realment estable.

La situació actual podria resumir-se així:

Bàsicament la major part dels i les educadores són interines als centres públics de menors de la Generalitat Valenciana, ja que durant anys i anys no s’han convocat oposicions. Així, s’ha arribat a la situació actual en la qual hi ha treballadors i treballadores que estan al seu lloc de treball de forma interina des de fa 10, 15, 20 o fins i tot 30 anys. En eixos moments no existia la titulació oficial d’Educador Social, ja que sols s’exigia l’antic Curs d’Orientació Universitària – COU, i posteriorment, en la reclassificació de llocs de treball que es va fer l’any 2000, es va passar a demanar una carrera universitària, sense especificar-se’n quina en cap moment.

D’aquesta manera, les borses de TMEN en aquests anys han anat quedant buides (ja que no es convocaven oposicions ni se n’obrien d’altres), així que la Conselleria anava traient places mitjançant l’INEM, en un primer moment, i després el SERVEF, per a cobrir les places. Així és com van començar a treballar-hi la majoria dels treballadors i treballadores dels Centres de menors al País Valencià.

Així doncs, amb el pas dels anys s’ha anat passant de treballar de Monitors a Tècnics Mitjans Especialistes en Menors, i des de fa un any cap ací com a Tècnics en Educació Social, ja que en un primer moment es va crear la professió i posteriorment la titulació.

Ara, per a presentar-se a les oposicions cal la titulació, com seria lògic, però sense donar-li cap solució i, per tant, excloent aquelles persones que no tenen la Diplomatura o Grau en Educació Social, ja que ni tan sols l’habilitació dóna possibilitat a fer-ho… tot i els anys treballats.

En definitiva, des de la COS donem tot el nostre suport als més d’un centenar a hores d’ara d’educadors i educadores afectades, que s’han constituït des de fa unes setmanes en Plataforma per a reivindicar el fet de poder-se presentar a les oposicions de les places que estan ocupant des de fa anys i participar així del seu procés de consolidació, ja que senzillament, sense el seu treball ‘Menors’ no hauria pogut funcionar durant tots aquests anys.

Esperem que les administracions públiques responsables se’n facen càrrec i donen una solució raonable a les seues més que justes demandes. Des de la COS els hi reiterem el nostre suport!