Subcontractació i explotació al 012

 

El proper 14 de desembre de 2021 tindrà lloc al Jutjat de Barcelona el judici per l’acomiadament d’una afiliada de la COS del Camp de Tarragona, una ex-treballadora del 012, servei d’atenció telefònica de la Generalitat de Catalunya.

El 012 és un servei externalitzat i gestionat per Atento. Durant l’inici de la pandèmia per Covid19 Atento estava en ERTO i per tant no podia contractar gent nova. Atento va subcontractar Triangle Solutions per seguir fent entrar gent al servei, ja que cobra per fer la formació a les noves treballadores.

Si les condicions de les persones treballadores d’Atento no són bones, tot i ser suposadament treballadores de la Generalitat, les subcontractades per la segona ETT, Triangle Solutions, encara eren pitjors: 36 hores a la setmana i un sou de menys de 1000 euros mensuals, incloent-hi les vacances i les pagues extres prorratejades. Els dies de vacances no es cobra, no es paga més els dies festius, i s’amenaça periòdicament amb no poder-se posar malalta per no tenir dret a baixa, i havent, sinó de tornar les hores per a què no es descomptin del sou.

En el transcurs de la pandèmia es va passar a fer teletreball, amb el propi portàtil i l’Internet. Van trigar 5 mesos en proporcionar una cadira i 6 mesos un portàtil, evidentment res sobre la connexió a Internet.

El treball eren set hores diàries rebent trucades pel Departament de Treball, Benestar Social i Famílies. Unes 40 trucades diàries de persones que demanaven ajudes on els expedients quasi sempre estaven malament, “fora de termini”, amb documentació que havia desaparegut màgicament i d’altres errors cadafals comesos per treballadores de l’Administració Pública.

Els dos darrers mesos la companya acomiadada va estar de baixa per atacs de pànic, ja què la feina al 012 va perjudicar la seva salut mental.

Mentre estava de baixa les nòmines van passar a ser de 600€/500€, li pagaven el 70% de la baixa en comptes del 100% com marca el conveni. Les altres companyes també treballadores de Triangle Solutions van preferir no dir res per por a quedar-se sense feina. La dificultat d’organitzar-se i de exigir els teus drets des de la precarietat és evident. Es va consultar amb l’advocada de la COS del Camp de Tarragona i es va contactar amb Triangle Solutions adjuntat els documents del contracte i del conveni per reclamar el pagament complert i donar coneixement de la irregularitat que s’havia produït en les nòmines.

Dues setmanes més tard el contracte es donava per finalitzat, òbviament per haver reclamat el que marca el conveni, un dret bàsic de qualsevol treballadora.

Un any al 012, un Servei Públic externalitzat i prestat per dues empreses subcontractades en cadena, amb unes condicions i uns mitjans precaris, gestionant les situacions difícils de les persones que truquen, desenvolupant un trastorn d’ansietat, de baixa, i acomiadada sense més motiu que reclamar els seus drets.

El proper 14 de desembre se celebra el Judici per acomiadament individual i la vulneració dels drets fonamentals d’una suposada treballadora pública del servei d’atenció a la ciutadania, pel fet d’haver reclamat els seus drets estant de baixa mèdica amb Atento, Triangle Solutions i la Generalitat de Catalunya, com a parts demandades al Judici.

Davant de tota injustícia, fem créixer la solidaritat i el suport mutu.

Sindicar-se és defensar-se!

 

Tarragona, desembre de 2021

Coordinadora Obrera Sindical – COS

sindicat de classe i feminista dels Països Catalans