Des de la COS volem donar suport i col·laborar en la publicitació d’aquesta nova barbaritat que pateix un dels sectors més desprotegits de la classe treballadora grega, el col·lectiu LGTB, en mans dels neonazis… que com ja va passar en la major part d’Europa a partir dels anys 20 del s.XX (i com ja passa en altres llocs com Hongria o també als Països Catalans), són utilitzats pel gran capital com a força de xoc, per provar de desfer-se de tot allò que els “molesti”, cercar “culpables” i, en definitiva, mantenir dividida al conjunt de la classe treballadora.
Organitzacions LGTB gregues demanen ajuda internacional davant les agressions neonazis:
Denuncien l'agressió soferta per l'activista Peter Sapountzakis, abordat al costat d'un amic en una plaça d'Atenes per quatre individus d'aparença neonazi que els van copejar davant la mirada de gran quantitat de persones, que per covardia o indiferència no van fer res per evitar-ho.
Fonts: Dues Pomes / Agències
Konstantina Kosmidou, presidenta de OLKE (Comunitat Lèsbic i Gai de Grècia) ha dirigit una carta a altres organitzacions LGTB europees en què mostra la seva impotència davant l'increment de les agressions homòfobes i trànsfobes que es vénen succeint en aquest país al llarg dels últims mesos, moltes de les quals ni tan sols surten a la llum. Una violència lligada al fins ara l'ascens una extrema dreta cada vegada més encoratjada als carrers.
Kosmidou fa al·lusió en la seva carta a l'agressió soferta per l'activista Peter Sapountzakis, abordat al costat d'un amic en una plaça d'Atenes per quatre individus d'aparença neonazi que els van copejar davant la mirada de gran quantitat de persones, que per covardia o indiferència no van fer res per evitar-ho. Kosmidou esmenta també la situació que viuen les dones transsexuals treballadores del sexe, objecte de múltiples agressions físiques, que fins i tot estan sent empresonades acusades de transmetre el VIH per tenir relacions sexuals no protegides quan la legislació grega recull que és el client el responsable de la protecció.
Això succeïa el 15 de novembre
Hèctor Estepa des d'Atenes
Assetjats, censurats i finalment processats per blasfèmia. Així han acabat el director, els productors i els actors de l'obra de teatre 'Corpus Christi' a Atenes. El seu delicte és haver intentat recrear una ficció que representa Jesucrist i els seus apòstols com homosexuals en la Texas actual.
L'obra va haver de ser cancel·lada a finals d'octubre, només uns dies després del primer intent d'estrena, per la fustigació diària de grups ultra religiosos, sacerdots ortodoxos i membres del partit neonazi Alba Daurada, inclosos diversos parlamentaris. Desenes de persones s'apostaven cada nit a les portes del teatre.
Tot l'elenc de la ficció ha passat ara pels jutjats, després de la denúncia de Seraphim, un bisbe ortodox de la ciutat de Pireu, al sud d'Atenes, per "blasfèmia maliciosa" i "insultar la religió". La legislació de Grècia, un país on el 90% de la població és ortodoxa, admet delictes d'ofensa religiosa, encara que en rares ocasions s'activen processos per aquest motiu.
No obstant això, una vegada denunciats, la justícia pot ser implacable en casos de blasfèmia: la plantilla al complet de l'obra podria afrontar penes de diversos mesos de presó. La fiscalia pública del país ha confirmat els càrrecs aquest divendres.
Segons el bisbe Seraphim, l'obra "insulta la religió" i també els "sentiments del poble grec ortodox". Fonts consultades pel diari grec 'Ta Nea' asseguren que el religiós va acudir a posar la denúncia acompanyat de diversos diputats del partit neonazi grec Alba Daurada. Aquesta agrupació, acusada d'haver esperonat la violència racista al país, ha començat una croada contra tot allò que, segons ell, insulti al poble grec.
Així ho afirmava Ilias Kassidiaris, el seu portaveu parlamentari (el partit té 18 diputats a la cambra grega), durant una de les protestes a la porta del teatre: "Sempre que hi hagi un insult contra els sentiments religiosos del poble hel·lè i la seva identitat històrica, Alba Daurada intervindrà de manera activa ", va dir el parlamentari.
Finalment, van aconseguir el seu objectiu i l'obra no va poder representar-se amb normalitat: "No era la nostra intenció provocar els sentiments religiosos de la gent o crear tensions", van comunicar els organitzadors de l'obra quan van decidir cancel·lar la seva representació.
Protestes d’associacions pro drets humans
Immediatament després de la decisió de la fiscalia, diversos grups defensors dels drets humans han criticat la mesura: "Aquest és un succés molt alarmant per a la llibertat d'expressió a Grècia, especialment després del procés contra el periodista Kostas Vaxevanis fa tan sols unes setmanes", va assegurar John Dalhuisen, director per a Europa i Àsia d'Amnistia Internacional, abans de conèixer que la fiscalia també havia decidit aquest matí apel·lar la sentència d'absolució del reporter per publicar la 'llista Lagarde' amb els noms de 2.000 grecs amb dipòsits a Suïssa .
"Les autoritats gregues han de retirar tots els càrrecs contra els responsables de l'obra immediatament i incondicionalment per respectar la llibertat d'expressió", ha afegit Dalhuisen.
Aquest no és l'únic episodi de censura per motius religiosos a Grècia en els últims mesos: fa només unes setmanes, la televisió estatal del país va tallar una escena d'un petó gai durant la 'première' de la sèrie britànica 'Downton Abbey', provocant les crítiques de col·lectius homosexuals i dels partits polítics d'esquerra.
La crisi econòmica ha exacerbat el radicalisme a Grècia. Un col·lectiu especialment assenyalat pels ultradretans és el gai. La premsa grega va reportar fa uns mesos la tira d'octavetes contra els homosexuals en Gazi, un conegut barri d'ambient de la capital, presumptament disseminades pel partit neonazi Alba Daurada.