Comunicat conjunt de l’esquerra independentista i Ítaca en relació amb la situació crítica del pres polític basc Patxi Ruiz.

El pres polític basc Patxi Ruiz es troba en una situació crítica després de més de 13 dies de vaga de fam. Ara està de nou a la presó després d’haver estat hospitalitzat. Hi ha risc real de morir en qualsevol moment. Va iniciar la vaga de fam en un context en què les mesures sanitàries no s’estaven aplicant i, en canvi, es produïa una situació de vulneració dels drets de les preses de manera sistemàtica. També com a resposta a les amenaces de mort que va rebre per part dels funcionaris per la denúncia que estava fent de la situació.

Cal remarcar que la presó on està empresonat, Múrcia II, és una de les presons de l’estat on es fa més evident la injustícia del sistema penitenciari: amenaces i violència per part dels funcionaris, alta taxa de suïcidis, vulneració de drets bàsics dels presos.

Aquesta situació tan crítica s’emmarca en una política penitenciaria de l’estat espanyol que es caracteritza per la dispersió, l’aïllament i el tracte violent contra les preses polítiques. El sistema penitenciari actua sota les ordres de la direcció de la presó i l’aprovació del Govern central, que estan disposats a deixar-lo morir abans que millorar les condicions de les preses.

L’origen i el caràcter de les preses polítiques és polític. La raó que ha portat Patxi Ruiz a aquesta situació no és més que un sistema penitenciari cruel de l’estat espanyol, que pretén venjança contra les preses polítiques. Davant d’això, tota la solidaritat amb ell i la resta de preses polítiques. També amb totes aquelles lluitadores que s’han mobilitzat i han secundat la vaga de fam.

Lluny del que l’estat pretén, no hi ha renúncia en la lluita ni tampoc en la solidaritat!