La Sectorial d’Educació de la Coordinadora Obrera Sindical ens adherim a les jornades de vaga que han convocat els sindicats amb representació a la Mesa Sectorial d’Educació a la comunitat autònoma de Catalunya, però volem deixar clares les nostres demandes:

  • Desobediència a la sentència del 25% de castellà a les aules. Les sentències imposades pel Tribunal Superior de Justícia Espanyol, als territoris de parla catalana per a incrementar les hores en llengua castellana i destruir models d’immersió en l’ensenyament, recolzant l’estratègia segregadora dels partits espanyolistes i feixistes, imposant a la majoria el seu model d’incultura, desmemòria i elitització de l’educació. 
  • Cap interina al carrer: #FixesaJa! L’incompliment de la normativa europea en matèria de fixesa, consolidant l’abús i el frau de llei per la majoria del professorat que ha estat o és interí i substitut a les administracions públiques dels Països Catalans sota legislació espanyola. Rebutgem qualsevol sistema d’oposicions i concurs de mèrits per a la consolidació de les plantilles docents, que comporti l’exclusió de qualsevol company en situació d’abús de temporalitat. I reclamem la fixesa immediata de les plantilles docent.
  • Retirada del Decret de Plantilles. La destrucció de la borsa de treball pública causada per l’aplicació del decret de plantilles i del decret de direccions a la CAC, que permet la selecció de personal mitjançant entrevistes i elimina la democràcia i la participació dels claustres i altres òrgans de representació sindical als centres educatius.
  • Reversió de les retallades i reformes antidemocràtiques dels darrers anys. L’empitjorament de les condicions de treball del col·lectiu docent i personal administratiu i de serveis en les escoles i instituts públics dels Països Catalans, sobrecàrrega i explotació dels treballadors a través de: ràtios inassumibles, increment de les jornades de treball efectives i sense control horari, disminució salarial i abús de temporalitat. La submissió a l’autoritarisme de les direccions i del Departament d’Educació, els permet la modificació del currículum sense diàleg amb l’objectiu de facilitar la privatització de les escoles i l’entrada d’empreses o de professionals externalitzats, que amb ànim de lucre, i beneficiant-se dels fons públics s’introdueixen impunement en l’àmbit de l’educació. 

 

PER TOT AIXÒ:

La Coordinadora Obrera Sindical ha convocat el proper 23 de març una jornada de vaga de la comunitat educativa en defensa del català a les escoles i del sistema d’immersió lingüística, que tot i que s’ha mostrat en alguns centres insuficient, és un model d’èxit escolar i integrador criticat només per l’espanyolisme antidemocràtic. A més a més, tenim clar, que la defensa de la llengua no pot anar deslligada d’una lluita per un sistema educatiu 100% públic, lliure de concerts i empreses privades mercantilitzant l’educació. 

La Sectorial d’Educació de la COS, participarà en les jornades de mobilització i de vaga convocades al principat de Catalunya però lamentem que els sindicats amb representants a la mesa sectorial d’educació escenifiquin tanta unitat sindical contra el conseller Cambray, perquè això ha comportat incloure, blanquejar i impulsar, altre cop CCOO i UGT, que són còmplices directes de la situació de les interines en frau de llei i busquen vots en les pròximes eleccions sindicals. CCOO i UGT, han negociat l’estabilització del personal, i no pas la fixesa i ara han de simular indignació amb les formes del conseller i dir que s’oposen a les propostes -de canvi curricular i dates d’inici de curs, etc.- però deixant en segon pla les dues lluites principals de reivindicació laboral i nacional encetades durant el primer trimestre, la fixesa als serveis públics i la defensa contra l’ofensiva espanyolista per destruir el model d’ensenyament de les llengües als Països Catalans.  

Animem a les treballadores d’educació a resistir totes les agressions que malmetin les nostres condicions materials de vida i de treball, agressions que posen en perill la qualitat del sistema educatiu. Des de la Sectorial d’Educació de la COS promovem la lluita dins les escoles, instituts i al carrer per una educació pública, de qualitat, realment inclusiva, popular, laica, coeducadora, en català i al servei de la classe treballadora.

Països Catalans, 5 de març de 2022