Es continuen veient més i més accidents derivats de situacions puntuals i descuits, per manca de preparació i presses; circumstàncies en les quals l’increment de la precarietat laboral juga a favor d’aquesta constant sagnia contra les nostres vides.

Al recull d’aquest mes de febrer, també incloem informacions sobre sentències judicials en matèria de seguretat i salut laboral que són de gran interès, així com una notícia sobre la terrible sinistralitat a les obres del mundial de futbol de Qatar, on ja han mort més de 400 treballadors nepalesos, sense que cap organisme internacional es preocupe per aquesta autèntica massacre.

Sant Joan de Labritja (Eivissa) 31 gener 2014
Un treballador de 33 anys resulta ferit després de caure d'una altura d'1,5 metres a Sant Joan de Labritja

Un home de 33 anys ha resultat ferit després de caure, aproximadament d'1,5 metres d'altura, quan es trobava treballant en el cementiri nou de Sant Joan de Labritja, a Eivissa. L'accident laboral ha tingut lloc a les 9:38 hores quan, per circumstàncies que es desconeixen, el treballador ha caigut i ha quedat en estat inconscient.

TS 27 gener 2014
Un accident en l'empresa i en hora de menjar és laboral. La responsabilitat de l'ocupador existeix si el treballador reprèn l'activitat.

L'accident sofert per un treballador en les instal·lacions de l'empresa, quan exercia la seva labor durant el temps destinat al menjar, es considera accident laboral, segons estableix una sentència del Tribunal Suprem, de 27 de gener de 2014. El ponent, el magistrat Salines Molina, considera que en aquests casos cal entendre que l'accident es va produir no solament en el lloc de treball, sinó també en temps de treball, i que no s'ha desvirtuat la presumpció de laboralitat regulada per l'article 115.3 de la Llei General de la Seguretat Social (LGSS), “havent de ser qualificat l'accident com de treball”. El citat article determina que “es presumirà, excepte prova en contrari, que són constitutives d'accident de treball les lesions que sofresca el treballador durant el temps i en el lloc del treball”.

Actuació espontània

El magistrat assenyala que la laboralitat és factible a través d'entendre que l'accident va ocórrer “amb ocasió o per conseqüència de les tasques que, àdhuc sent diferents a les de la seva categoria professional, execute el treballador (…) espontàniament en interès del bon funcionament de l'empresa, tal com regula l'article 115.2.c de la LGSS”. Tampoc considera que existesca base fàctica per entendre que s'ha donat una “imprudència temerària del treballador accidentat” que impedeix la consideració de l'accident com de treball (article 115.4.b de la LGSS), –àdhuc deixant aparte que la càrrega de la prova de l'exclusió de la responsabilitat incumbia també a l'empresa-.

Argumenta el ponent que, d'haver existit imprudència per part de l'accidentat per utilitzar uns instruments que d'ordinari no manejava, no té la transcendència suficient per aconseguir tal qualificació de temerària, podent estar basada en la confiança en l'exigible normal funcionament de tals instruments que no s'ha acreditat que concorrien.

Abans que els companys arribessin al centre

El magistrat explica que l'accident es va produir després del descans i abans que els seus companys arribessin al centre de treball per incorporar-se a la jornada de tarda, ja que l'accidentat va finalitzar el temps de descans-menjada, abans que els seus altres companys que realitzaven tal descans fora del centre de treball. Considera provat que estava iniciant la seva activitat laboral, com ho acredita la vestimenta que portava en aquest moment, al mateix temps que estima que el lloc pel qual va penetrar en la nau era l'únic que existia, sent aprissionat per un carretó deixat pels seus companys.

Al·lega el ponent també que la falta de sorpresa, reflectida per part d'una companya de treball que després del descans per menjar va tornar al centre i va veure el carretó fora de la nau i al treballador dempeus (abans que constatés, amb posterioritat, que estava aprissionat), evidenciava que no resultava estrany a la manera de treball habitual que l'accidentat pogués estar treballant en aquests moments abans que arribessin els seus companys.

Finalment, considera que no s'ha pogut constatar que l'empresa hagués adoptat les mesures necessàries per prevenir o evitar el risc de sofrir un accident. L'article 96.2 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social preceptua que: “En els processos sobre responsabilitats derivades d'accidents de treball i malalties professionals correspondrà als deutors de seguretat i als concurrents en la producció del resultat lesiu provar l'adopció de les mesures necessàries per prevenir o evitar el risc, així com qualsevol factor excloent o minorador de la seua responsabilitat”.

Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental) 05 febrer 2014
Mor un treballador en un accident laboral a Sant Fost de Campsentelles

La víctima, de 45 anys, estava realitzant tasques de manteniment amb nitrogen en una màquina assecadora. Un home de 45 anys i veí de Mollet del Vallès ha mort la passada mitjanit en un accident laboral en una empresa de Sant Fost de Campsentelles. El treballador ha estat localitzat per un company que l'ha trobat inconscient a terra i ha començat les primeres tasques de reanimació. En arribar els serveis d'emergències a l'empresa han continuat amb les tasques de reanimació sense èxit.

Santa Coloma de Farners (Selva) 07 febrer 2014
Mor un treballador atrapat en un camió d'escombraries

Un testimoni del sinistre va alertar immediatament els serveis d'emergències que es van desplaçar fins al lloc de l'accident. Un treballador d'una empresa de recollida d'escombraries subcontractada per l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners va morir ahir en quedar atrapat en la comporta del camió. La víctima, un veí d'Anglès (Selva) de 41 anys, es trobava realitzant les seves tasques de recollida de fracció reciclable d'escombraries quan, per causes que es desconeixen, va quedar atrapat a la comporta del camió. La víctima va quedar atrapada pel tòrax, i va morir a l'acte a causa de la gravetat de les ferides sofertes.

Burjassot (l’Horta Nord) 12 febrer 2014
Mor un treballador en caure del terrat d’un edifici del Campus de Burjassot

Un treballador ha mort aquest dimecres després de caure des del terrat d'un dels edificis del campus de Burjassot mentre realitzava labors de manteniment, segons han informat fonts de Prefectura.
La Policia Nacional ha rebut un avís sobre les 15.40 hores en el qual se li comunicava un accident laboral al campus de Burjassot, al carrer Vicente Andrés Estellés.

En concret, un dels treballadors que realitzava labors de manteniment ha caigut des del terrat de l'edifici 'Aulari Interfacultatiu', contigu a la Universitat de Farmàcia, i ha mort, han concretat fonts universitàries, que han precisat que sembla que l'empleat s'ha relliscat. Fins al lloc dels fets s'han desplaçat diferents agents així com una unitat del Servei d'Ajuda Mèdic Urgent (SAMU), que solament ha pogut confirmar la defunció del treballador, han indicat fonts del Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU).

Alacant (l’Alacantí) 17 febrer 2014
Multat amb 230.000€ per l'accident laboral d'un empleat sense papers. El treballador va sofrir l'amputació de tres dits en quedar-se-li atrapada una mà quan netejava una màquina

Un jutjat ha condemnat a un any de presó i a multes que sumen més de 230.000€ a un empresari que va emprar, sense donar d'alta en la Seguretat Social, a un treballador que va patir l'amputació de tres dits en quedar-se-li atrapada una mà quan netejava una màquina trituradora de carn.
Segons la sentència del jutjat penal número 8 d'Alacant, a la qual ha tingut accés Efe, el condemnat era un dels encarregats de la mercantil i se li imposa un any de presó per un delicte contra el dret dels treballadors.

A més, li obliga a indemnitzar al treballador amb 209.115,25 euros per l'amputació dels dits i el perjudici en la mobilitat de la mà dreta, al que li sumeixi 21.400 més per les despeses mèdiques, a més dels interessos legals i de les costes processals. Els fets van ocórrer el 20 d'agost de 2008 en l'empresa on el condemnat actuava com a administrador solidari, encarregat i també treballador. Aquest dia, l'accidentat va rebre ordre de netejar la màquina trituradora de la carn malgrat que mancava dels dispositius de seguretat preceptius i al fet que no es va dotar al treballador dels equips de protecció necessaris, ni se li va oferir per part de la mercantil, formació teòrico-pràctica suficient i adequada per a la tasca.

Mentre netejava, la mà dreta se li va quedar atrapada a l'interior de la trituradora, la qual cosa li va provocar l'amputació de tres dits i una greu limitació de la mobilitat d'aquesta extremitat, que no podrà usar en el futur per a activitats laborals. El treballador va ser tractat en la clínica especialitzada, amb unes despeses de 23.400 euros -dels quals l'acusat ja va abonar 2.000-, i va estar 73 dies hospitalitzat i 241 d'incapacitat.

Durant la vista oral, l'acusat va negar que la màquina manqués de dispositius de seguretat i va adduir que el que va ocórrer era que l'accidentat no va arribar a desendollar-la. També va al·legar que no existia relació laboral a causa que la víctima feia treballs “per amistat”. No obstant això, el jutge considera provat que l'empleat no va rebre la mateixa formació que van tenir altres treballadors i reflecteix que la Inspecció de Treball va observar que hi havia “falta de dispositius de seguretat en la màquina picadora”. Quant a la relació laboral, el jutge dóna per bé l'informe de la mateixa Inspecció provant la relació laboral des de feia, almenys, diversos mesos.

Sabadell (Vallès Occidental) 18 febrer 2014
Un treballador mor en un esfondrament al centre de Sabadell

Després de més de cinc hores de recerca entre la runa, els bombers localitzen el cos sense vida d'un operari que aquesta tarda ha patit un accident laboral en un solar al número 71 del carrer Montserrat. Els bombers han trobat un home mort entre la runa d’una obra on aquesta tarda havia patit un accident laboral, en un solar del centre de Sabadell. Després de més de 5 hores buscant, els bombers no descartaven trobar-lo amb vida, fet que al final no ha estat possible. Les tasques de desenrunament han estat perilloses i laborioses.

La façana i una part de la paret lateral de l’antiga fàbrica tèxtil Abad Ribera, al número 71 del carrer Montserrat, ha caigut per causes que encara es desconeixen mentre tres operaris treballaven a la zona. Els treballadors feien tasques amb una màquina en el solar contigu al magatzem que s’ha esfondrat. Fins a 16 dotacions dels bombers han treballat tota la tarda d’aquest dimarts amb l’ajut de gossos ensinistrats, per trobar al treballador amb vida, en un espai on hi havia uns fonaments que s’han omplert de runa.

Els cossos de seguretat han acordonat els carrers del voltant i han tallat els serveis com l’electricitat. Alguns veïns d’on s’ha produït el sinistre accedien a casa seua acompanyats per la policia tot i que la situació no presentava més perill. Les obres coincidien per la banda de darrere amb el pati de l’empresa Bosser, situada al carrer Alemanya.

Tàrrega (Urgell) 21 febrer 2014
Mor un treballador atrapat en una màquina elevadora

El vehicle es va desfrenar quan ell estava traslladant un contenidor. Un home de 53 anys veí d'Agramunt (Urgell) ha mort aquest dijous a conseqüència de les greus ferides que ha patit al matí en un accident laboral ocorregut a l'empresa Ros Roca de Tàrrega quan ha estat atropellat per un carretó elevador. L'accident ha ocorregut al voltant de les 10.40 hores del matí quan el mort, que era el que conduïa el carretó elevador, ha baixat del vehicle per moure un contenidor.

En aquest moment, el carretó elevador s'ha desfrenat i ha acabat atropellant l'operari, que ha resultat ferit de gravetat i ha estat traslladat en helicòpter a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on ha mort aquesta nit, segons ha confirmat el centre hospitalari.

Gandia (la Safor) 21 febrer 2014
Accepten 2 anys de presó els amos d'un forn a Gandia. El jutge ha acordat, prèvia petició dels processaments, la suspensió de la pena de presó atès que no compten amb antecedents penals

Els amos d'una panificadora del Real de Gandia en la qual un treballador immigrant sense contracte va perdre un braç en un accident laboral ocorregut en 2009 han acceptat dos anys de presó i la inhabilitació per a l'exercici de la seua professió per altres dos anys. No obstant això, el jutge ha acordat, prèvia petició dels processaments, la suspensió de la pena de presó atès que no compten amb antecedents penals i amb la condició que no tornen a delinquir en un termini de dos anys. Així ho recull l'acord de conformitat aconseguit en el judici celebrat ahir, segons la fallada del Jutjat penal número 1 de Gandia facilitat pel Tribunal Superior de Justícia valencià, que indica que no procedeix responsabilitat civil en haver estat indemnitzat l'afectat amb 130.242€ per una asseguradora.

La sentència, que és ferma, també condemna als amos de la panificadora, els germans J.J.R.M. i R.R.M., a cinc mesos i 29 dies de multa amb una quota diària de 7€, en total 1.253€ que es dividiran en tres mensualitats. Els acusats han estat condemnats per un delicte contra els drets dels treballadors en concurs ideal, amb un delicte de lesions per imprudència greu i amb la circumstància modificativa de responsabilitat de dilacions indegudes.

Els fets van ocórrer el 28 de maig de 2009 quan el treballador bolivià, emprat des del 2007, va sofrir l'accident quan manipulava la màquina pastadora d'espiral. El treballador va sofrir l'amputació traumàtica del seu braç esquerre per sobre del colze, que va precisar 140 dies de curació, 17 d'ells hospitalitzat.

Més de 400 nepalesos han mort en les obres per construir els estadis del Mundial de Qatar. Les projeccions apunten al fet que uns 4.000 treballadors hauran mort per quan concloguen les obres.

Més de 400 treballadors nepalesos han mort ja en les obres de construcció dels estadis i instal·lacions que s'estan realitzant per acollir el Mundial de futbol de 2022, segons un informe que prepara l'ONG Comitè de Coordinació per als Emigrants Nepalesos (Pravasi Nepali Coordination Committee, PNCC) i al que ha tingut accés el diari ‘The Guardian’. Les projeccions apunten al fet que uns 4.000 treballadors hauran mort para quan concloguen les obres.

L'informe denuncia les precàries condicions de seguretat dels treballadors de la construcció, però també denuncia el tractament d'aquests immigrants, que han de sotmetre's al sistema de la ‘kafala’, pel qual cada treballador està vinculat a qui el contracta, que ha de “patrocinar-lo”. A més, els immigrants viuen amuntegats en allotjaments insalubres sense aire condicionat i amb sistema de clavegueram desbordat. Alguns d'aquests campaments d'immigrants ni tan sols tenen subministrament elèctric ni aigua corrent.

The Observer’, dominical de ‘The Guardian’, relata el cas de Noka Bir Moktan, un jove de 23 anys que va morir oficialment a causa d'un “infart cardíac sobtat” a l'octubre de 2013, encara que les fotografies del cadàver mostren que el seu pit estava enfonsat, conseqüència probable dels maltractaments soferts.

La família de Moktan, resident en el districte nepalès de Ilam, va demanar a un prestador 175.000 rupies (uns 1.300€) per pagar el viatge del jove fins a Qatar. Els diners havia de retornar-los l'empresari que va “patrocinar” a Moktan, però no ho ha fet, per la qual cosa temen que el prestador reclami ara a les dues germanes del jove, de 14 i 16 anys, que eren garantia del préstec. Les adolescents podrien ser enviades a treballar en els bordells de Bombai.

Casos com el de Moktan són relativament freqüents. El passat mes de novembre Amnistia Internacional va publicar un informe en el qual denunciava les males condicions sanitàries i de seguretat per a aquests treballadors, als quals en alguns casos ni tan sols se'ls proporcionen cascos per treballar en les obres.

Més d'un miler de treballadors han estat ingressats per caigudes en obres al principal hospital de Doha des que en 2010 es va designar a Qatar com a seu del Mundial. “És simplement inacceptable que un dels països més rics del món tinga treballadors immigrants que estan sent explotats sense pietat, als quals se'ls roba la seua paga i que es queden sense mitjans per sobreviure”, denuncia el secretari general d'Amnistia Internacional, Salil Shetty. Els nepalesos suposen un 20% de la població activa de Qatar, país que compta amb importants minories d'altres països asiàtics com l'Índia, Bangla Desh, Pakistan o Sri Lanka.

Gener i febrer de 2014 – Països Catalans
Centre d’Estudis Sindicals de la COS