La lluita de les càrnies d'Osona permet introduir una important modificació a la Llei de Cooperatives per evitar els abusos.

Compartim el comunicat de la plataforma osonenca 'Càrnies en lluita', espai unitari on l'assemblea de la COS a Osona hi participa.

Com és sabut, des de fa mesos estem denunciant la greu situació que pateixen els treballadors de les falses cooperatives de la indústria càrnia. En aquestes suposades cooperatives, de funcionament vertical, fins ara, les treballadores i treballadors no són mai escoltats ni tinguts en compte en la presa de decisions, els comptes són opacs i la normativa interna de funcionament, o no existeix, o és un misteri per als mateixos treballadors.

Freqüentment es treballen jornades de més de catorze hores, amb sous de misèria i en unes condicions de treball denigrants, que atempten frontalment contra la dignitat de les persones. Els treballadors, a la pràctica, no tenen veu ni vot; són reprimits o acomiadats a la més mínima queixa. Tampoc se'ls reconeix el dret de sindicació i de vaga. Sovint no cobren ni el salari mínim. No poden cobrar cap prestació quan queden en situació d'atur. Habitualment tampoc poden cobrar les baixes per accident de treball. En aquestes situacions, la seva família es queda sense cap ingrés i amb greus dificultats per a la simple subsistència. Allò que no es cobreix amb cotitzacions, a causa de l'avarícia dels empresaris, ha de ser cobert, amb dificultats, pels Serveis Socials.

Avui però podem donar una bona notícia: s'ha aconseguit introduir (en el marc de la Llei de Mesures que es tramita al Parlament, en paral·lel amb els pressupostos) una important modificació de la Llei de Cooperatives. Ahir dimecres va passar el tràmit parlamentari que permetrà la modificació. Això ha estat possible gràcies a la lluita i mobilització a Esfosa, del sector de les càrnies, dels sindicats COS i CGT, i amb el suport d'UCFR-Osona, de Capgirem Vic, d'Arran, d'Endavant OSAN i de l'esquerra independentista. Gràcies també al treball anònim i a l'impuls de tota la gent solidària amb els treballadors/es de les càrnies.

Amb aquesta modificació de la Llei 12/2015 hi hem pogut introduir importants millores: es reconeix que els treballadors de les falses cooperatives han de cobrar, almenys, el salari que marqui el conveni del seu sector, amb igualtat en les condicions de treball. Se'ls reconeix el dret a tenir la mateixa cobertura social que qualsevol altre treballador que cotitzi per règim general. Se'ls reconeix també que han de gaudir de drets laborals internacionalment reconeguts pels tractats internacionals: el dret de sindicació, de negociació col·lectiva i de vaga.

Considerem que aquesta important millora de la Llei de Cooperatives marcarà un abans i un després en la lluita pels drets laborals a la indústria càrnia. Ara més que mai, fem una crida a totes les persones que treballen en aquest sector per perdre definitivament la por. Cal superar l'etapa de la humiliació constant per fer-se protagonistes, per fer-se respectar la dignitat, i per fer-nos valer tots els drets, amb totes les conseqüències.

Estem guanyant. Guanyarem!