Avui 12 de febrer a les 9.00 h ha tingut lloc la conciliació laboral de les nostres companyes de la secció de la Coordinadora Obrera Sindical (també membres d'Arran Fort Pienc) amb l'empresa Decathlon España S.A.
Les conciliacions laborals són un tràmit administratiu pel qual s'intenta que ambdues parts intentin arribar a un acord abans de la celebració d'un judici. Normalment les parts no reconeixen cap voluntat d'acord i prossegueix el conflicte per via judicial.
En el cas que ens ocupa, val a dir que l'empresa ha fet palès el seu interès a arribar a un acord, assumint la improcedència dels acomiadaments de les treballadores de la secció. Malauradament per ells, la lluita de la COS es planteja per a salvaguardar i mantenir els llocs de treball, combatent la temporalitat i la fraudulència que caracteritza les formes de contractació actuals, especialment pel que fa a les joves. Sota aquestes premisses, doncs, hem rebutjat l'acord. L'empresariat ho té molt senzill per acomiadar de forma improcedent, amb indemnitzacions irrisòries que li suposen una permuta ben barata per a continuar contractant en frau de llei i vulnerant sistemàticament la dignitat de les treballadores. I nosaltres els volem fer pagar ben car els seus abusos.
Així doncs: prosseguirem endavant amb la denúncia per totes les vies que siguem capaces. Tant amb les eines pròpies que ens permet l'organització sindical, com per la via legal. Precisament un parell de setmanes enrere se'ns va rebre davant Inspecció de Treball a causa de la denúncia que vam presentar abans de l'acomiadament de les treballadores de la secció. No cessarem fins a deixar ben clar que Decathlon usa de forma fraudulenta la contractació temporal per a formar les seves plantilles i mantenir-les en una situació constant de precarietat i desprotecció.
Alhora, dins de les esperpèntiques estratègies emprades per Decathlon (com la de negar la legitimitat de la secció de forma constant) hem rebut un escrit en el qual es queixen que la demanda es troba escrita en català, “suposant un greuge comparatiu” per a qui l'ha de tramitar. Un cop més, les grans empreses, establertes a Madrid, ens obliguen a cenyir-nos als seus paràmetres i a més a més, fugint d'estudi. Com a treballadores conscients de la nostra realitat nacional, tenim molt clar que continuarem reivindicant la nostra llengua.
Malgrat l'acomiadament de dues de les treballadores de la secció, la COS segueix en lluita contra Decathlon. Ara toca esperar la data del judici, on defensarem amb vehemència els nostres arguments. Fins llavors, solidaritat amb totes aquelles que lluiten pel seu lloc de treball, les companyes de Panrico, Coca-Cola i McDonald's. La lluita és l'únic camí.