El passat 13 de setembre va finalitzar la 15a batalla productiva i la primera trobada nacional de l’organització veneçolana germana Ejército Productivo Obrero – EPO.

La COS ha pogut col·laborar activament en aquest projecte per mitjà de l’1% per a solidaritat internacionalista que el sindicat va acordar concedir anualment.

Aquest programa té l’objectiu de crear dinàmiques de fraternitat i col·laboració internacionalista efectiva amb organitzacions obreres d’arreu del món, especialment amb aquelles que lluiten en països de la perifèria global i que pateixen doblement l’opressió capitalista.

L’EPO és una organització obrera i socialista que agrupa més de dos milers de professionals voluntàries arreu de la República Bolivariana de Veneçuela. L’EPO no té cap lligam amb l’Estat: s’organitza i s’autogestiona de forma totalment autònoma. El seu objectiu és tornar a posar en marxa empreses nacionals, comunals o sota control obrer directe que han quedat paralitzades degut a alguna avaria. A Veneçuela, la falta de recursos i la dependència tecnològica, sumades al bloqueig dels EUA i la UE, així com la gran quantitat de robatoris i sabotatges, fan que moltes empreses no privades quedin paralitzades, agreujant els problemes de desabastiment de recursos bàsics, sobretot a l’interior del país. L’EPO organitza “batalles productives”: expedicions de professionals que, de forma voluntària, viatgen i s’instal·len en aquestes empreses fins que les tornen a posar en marxa. Actualment l’EPO està estrenyent els seus lligams amb la Unión Comunera, una confederació de les diverses comunes actives que existeixen arreu del país, i que porten a la pràctica la realitat de viure i conviure fora de les relacions capitalistes.

En aquesta ocasió l’EPO ha viatjat a la Comuna Che Guevara, ubicada al municipi Caracciolo Parra, a l’estat andí de Mérida, que agrupa unes 1600 famílies, unes 6000 persones, organitzades en 12 Consells Comunals. Allà l’EPO hi ha realitzat la seva 15a batalla productiva amb l’objectiu de tornar a posar en marxa la Cooperativa Lomas del Mirador – COLIMIR, dedicada al processament de cafè, i l’Empresa de Propiedad Social Directa Comunal – EPSDC Che Guevara, dedicada al cacau. Les tasques, que s’han realitzat al llarg de cinc dies, han inclòs la reparació de diversos assecadors industrials de cafè, trilladores de cafè i forns de panela, així com diverses avaries a les instal·lacions elèctriques, enllumenat, neveres industrials, aparells d’aire condicionat i altres equips. L’EPO també ha efectuat reparacions de neveres i rentadores familiars de la comunitat, i ha instal·lat dos punts d’accés wifi a internet. L’EPO ha aprofitat aquests cinc dies per impartir cursets a les companyes de les diverses empreses de la comuna sobre el manteniment i operació segura de la maquinària afectada, i també un curset bàsic d’instal·lacions elèctriques. A banda de tot això, l’EPO ha aprofitat aquest encontre per a celebrar la seva primera trobada nacional, que no havien pogut realitzar mai encara degut a l’abast de l’organització, les dimensions del país, la falta de recursos i la precarietat de les comunicacions terrestres.

Per a la COS és un honor haver pogut col·laborar amb l’EPO i contribuir humilment a la realització d’aquestes activitats tan importants per a l’emancipació del Poble treballador veneçolà, l’enfortiment de les Comunes i del control obrer real, així com a la progressiva cohesió del chavisme popular. Esperem i desitgem que aquesta col·laboració sigui tan sols un inici, i que això ens permeti estrènyer llaços, enriquir-nos mútuament, i posar en marxa noves dinàmiques de col·laboració.

La solidaritat és la tendresa dels Pobles!
Som Classe Treballadora!