Us facilitem tot un seguit d'informacions d’interès per poder presentar la Declaració de l’Impost de la Renda de les Persones Físiques del 2013, i que us ajudaran a l'hora de preparar-la.

En primer lloc, cal que tingueu molt present que la quota d'afiliació sindical es pot deduir de la declaració de l'IRPF (Impost sobre la Renda de les Persones Físiques), és a dir, els diners que heu pagat al llarg de l'any en funció de les vostres quotes sindicals us seran reintegrats (normalment de forma íntegra).

 

 

Un cop us donin resposta a si la vostra declaració surt positiva (“a pagar”), o negativa (“a tornar”), rebreu els diners de les quotes (o si desgraciadament us toca "pagar", almenys les quotes hauran servit per tal que la quantitat a “tornar-li” a la hisenda espanyola sigui inferior)

Com es pot incloure a l'esborrany? Si fem la declaració nosaltres mateixa, mitjançant el programa de la Seu Electrònica de l'Agència Tributària Espanyola, és molt senzill. Només cal accedir a l'opció "Modificar borrador" i emplenar la casella 011 de la declaració amb l'import total de les quotes pagades al sindicat durant el 2013.

Recordeu que les quotes del sindicat són les següents:
Quota normal: 30€ trimestrals (és a dir, 120 € durant tot l'any)
Quota reduïda: 15 € trimestrals (és a dir, 60 € durant tot l'any)

El programa calcularà automàticament la nova quantitat a pagar o a retornar i ens ho mostrarà en la casella 530.

Normalment, incloure aquestes quotes sindicals ens beneficia. En cas que no fos així, simplement eliminem la dada, tornant a posar la casella 011 a zero, i la modificació desapareix.
En principi, no és necessari presentar cap certificat de quotes pagades per poder sol·licitar la deducció, però en cas de necessitar justificar-ho (recordem, normalment no és necessari), amb els mateixos rebuts bancaris on vingui reflectit el pagament de la quota ja n'hi ha prou. Ara bé, en cas de què necessitéssiu algun justificant suplementari, demaneu-nos-el, escrivint-nos a: info@sindicatcos.cat

Recordeu: la quantitat a deduir cal posar-la a l'espai reservat a "Quotes satisfetes a sindicats" [casella 011] de l'imprès oficial de l'IRPF.

En segon lloc, per més ajuda a l'hora de fer la declaració, et recomanem que visitis aquest web (amb tot d’informacions per la declaració de la renda de 2013, de molta utilitat):
http://www.wikinoticia.com/cat/mon-i-economia/finances/163590-declaracio-de-la-renda-2013

En tercer lloc, des de la COS fa temps que estem recomanant, en funció de la decisió de cada company i companya, i de la seva disponibilitat, el fet de realitzar l'objecció fiscal a les despeses militars, mitjançant la declaració de la renda. Per més informació, et recomanem que visitis el web del Servei d'Informació sobre l'Objecció Fiscal –SIOF: http://www.objecciofiscal.org/index.php/ca/homepage o aquests altres webs més actualitzats: http://www.nodo50.org/objecionfiscal/ http://radiomalva.org/2014/04/19/como-hacer-objecion-fiscal-al-gasto-militar/

A més, és important que sàpigues que els diners que no destinis de la teva declaració a les despeses militars, els pots destinar a subvencionar projectes socials, en aquest cas, per exemple, la COS, o altres entitats sense ànim de lucre com Casals i Ateneus Populars. Per més informació, igualment, contacta amb el sindicat.

En quart lloc, també desgraven els conceptes següents:
Despeses de defensa jurídica laboral (si has tingut alguna despesa durant el 2013, contacta amb el o l'advocada que t’hagués portat el cas)
Quotes a col·legis professionals (en cas que siguis enginyer, advocada, etc.)
Donacions realitzades a entitats sense ànim de lucre (ONGs, associacions culturals, etc.)
“Minusvalidesa”…

Esperem que aquesta informació et sigui d'ajuda, i que la declaració et surti a "tornar".

Salutacions fraternals.
Països Catalans, abril de 2014

Centre d’Estudis Sindicals – CES / Àrea de Formació i assessorament de la COS
Coordinadora Obrera Sindical – COS
sindicat per l'alliberament de gènere, de classe i nacional dels Països Catalans