Càrnies en Lluita i les organitzacions de l’Esquerra Independentista en motiu del 1r de maig, hem convocat una roda de premsa el dijous 30 d’abril, davant de l’empresa Costa Food a Gurb (Osona), per denunciar la situació de vulneració flagrant de drets laborals que pateixen les treballadores de la indústria càrnia i els abusos empresarials que hi ha hagut durant la crisi d’emergència sanitària.

El motiu d’aquesta roda de premsa presencial era, per altra banda, evidenciar la regressió de drets fonamentals (dret a protesta, manifestació, etc.) que la situació actual pot comportar i estudiar noves fórmules per seguir exercint els pocs drets fonamentals conquerits, tot mantenint les normes sanitàries i sense posar en risc el dret a la salut. Cal recuperar el conjunt de drets que ens pertanyen, com el dret a protesta.

En aquest sentit, volem denunciar la falsa dicotomia entre contagi i control social. Cal tornar a traslladar la responsabilitat de la gestió de la crisi a l’esfera política i això requereix també una aposta per recuperar el conjunt de drets que ens pertanyen. És evident que la lluita contra la pandèmia és un objectiu compartit però que en aquesta lluita no podem perdre els mínims drets conquerits que tenim. És per això, que considerem que cal iniciar noves passes per la garantia d’aquests; dels civils, polítics i socials.

Davant d’aquests de tot això, la Taula de l’Esquerra Independentista, integrada per Arran, Endavant OSAN, COS, Alerta Solidària, SEPC i CUP, vol:

· Reafirmar que la lluita contra la pandèmia i garantir la salut pública és un objectiu compartit per a totes, però també posar de manifest que en aquesta lluita no podem perdre els mínims drets fonamentals conquerits. Durant el període de confinament i d’estat d’alarma s’ha evidenciat que mentre els aparells de l’estat espanyol mantenen una rigidesa inflexible amb la denegació de l’exercici de drets fonamentals com el dret a la protesta, el govern no dubta en ordenar a la gent que no desenvolupa una tasca essencial pel desenvolupament de la vida tornar als seus llocs de treball, sense les garanties de protecció necessàries i obviant el confinament total de la població.

· Denunciar que davant la crisi de salut pública actual, l’estat ha mostrat símptomes autoritaris i ha optat per la repressió policial, l’argot militar i la presència de l’exèrcit al carrer.

· Reivindicar que és necessari doncs tornar a dur a terme petites accions polítiques que no posin en risc la salut de ningú per tal d’impedir una regressió de drets fonamentals i que per tant, cal buscar noves fórmules per seguir exercint el dret a la protesta.

· La nostra opció política passa sempre per la mobilització popular, i en aquest sentit continuarem reivindicant el carrer i les accions presencials.

Cal garantir els drets laborals a les càrnies.

Respecte a la roda de premsa d’avui, l’objectiu és reivindicar la necessitat que es preguin mesures urgents per garantir els drets del personal de la indústria càrnia. Mentre es considera un servei essencial durant aquestes setmanes s’ha evidenciat la precarietat i les pèssimes condicions en què es troben les treballadores. Cal recordar que fa pocs dies va morir un treballador de Le Porc Gourmet i un altre desaparegut de camí a la feina, mentre que a Costa Foods hi ha casos de Covid-19 entre com a mínim 5 persones i una possible mort. Són necessàries mesures que garanteixin la salut laboral de totes les treballadores i la seva protecció davant riscos com la pandèmia (equips de protecció individual). És necessari també demanar responsabilitat pels abusos empresarials que hi ha hagut durant la crisi.

Recordem també que l’Ajuntament de Vic ha de donar compliment a les mesures aprovades al ple municipal, on s’acordaven mesures per millorar la seguretat dels treballadors que no s’estan acomplint, com per exemple garantir mesures de seguretat i una línia d’autobús específica per anar als polígons de les càrnies. Aquest dilluns al ple municipal Capgirem Vic presentarà una nova moció per recordar que cal donar compliment a aquestes mesures.