Una concentració, davant una franquícia de Nacex a Tarragona per reclamar la readmissió de dos treballadors, és dissolta de manera il·legal i violenta per la policia.

No ens aturarem en la defensa dels nostres drets com a classe, per la readmissió d’en Sergi i l’Aleix i per la dignitat laboral del sector de la missatgeria.

Aquest dimecres 13 d’octubre, a les 7.30 h del matí, un grup de companyes de la COS i de Co.Bas s’han concentrat davant la nau de Jara Courier SL, una empresa de missatgeria i paqueteria situada a Tarragona (el Tarragonès), una franquícia de Nacex. La concentració demanava la readmissió dels companys Sergi i Aleix, membres de la secció sindical de la COS, que aquesta empresa ha acomiadat com a represàlia per exercir els seus drets sindicals.

La situació al sector de la missatgeria és dramàtica, i sotmet a les repartidores a un règim de semiesclavatge. La contractació per mitjà de falsos autònoms fa que les treballadores no tinguin cap dret laboral i que, a sobre, s’hagin d’endeutar per pagar la furgoneta i altres estris de treball, quedant en una situació de completa dependència respecte de l’empresari.

En el cas concret de Jara Courier SL, aquest grup va comprar l’empresa l’octubre de 2018, i la seva primera acció va ser començar a acomiadar un per un tots els repartidors, substituint-los per falsos autònoms. En aquell moment va néixer la secció sindical de la COS, que integrava tres companyes, per denunciar i combatre aquesta pràctica mafiosa que acaba amb els drets laborals més bàsics. Malgrat la campanya i les denúncies a Inspecció de Treball, el procés va seguir fins que no va quedar ni un sol repartidor, a excepció de les tres companyes afiliades a la COS. A partir d’aquell moment va començar una pràctica d’assetjament laboral molt intensa, que va fer entrar un primer company en un quadre d’ansietat i depressió, fins al punt de desmaiar-se en una ocasió al lloc de treball. Aquest company va acceptar marxar de l’empresa, quedant el Sergi i l’Aleix.

La lluita del Sergi i l’Aleix va seguir, fent denúncia del cas, organitzant unes eleccions sindicals i denunciant a Inspecció de Treball. Actualment l’empresa té a sobre una resolució d’Inspecció de Treball que l’obliga a regularitzar la situació de tots els repartidors, posant-los en nòmina. Malgrat això, l’empresa ha interposat recurs i de moment segueix operant amb falsos autònoms.

L’assetjament laboral contra ells dos va seguir: en forma de menyspreu, d’insults, de robatori de reemborsaments que després els restaven de la nòmina, donant-los vehicles en mal estat, fent-los fer rutes de repartiment absurdes, i arribant al punt de sabotejar els seus vehicles personals. Finalment, aquest mes de setembre ambdós companys han estat acomiadats. És un senyal que de què el Sergi i l’Aleix no han deixat en cap moment de combatre l’empresari, ocasionant-li molts entrebancs a la seva pràctica mafiosa.

La concentració d’avui demanava la readmissió d’aquests dos companys. Tanmateix, a quarts d’onze del matí la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra de carrer i tres dotacions d’ARRO (una vintena d’efectius en total) han desallotjat per la força les sindicalistes de davant de Nacex, per facilitar l’activitat d’aquesta empresa mafiosa.

No obstant això, la lluita no s’atura, tan sols comença. Lluitem per la readmissió del Sergi i l’Aleix i per la dignitat del sector de la missatgeria, i no descansarem fins a aconseguir-ho.