La Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme convoca pel dissabte 31 de maig una manifestació que acabarà amb l'ocupació de l'Hospital de Mataró.

Des de la segona setmana de gener d'aquest any, la lluita per una assistència sanitària de qualitat als barris de Mataró centra l'activitat política de la ciutat.

 

 

 

El 8 de gener el veïnat dels barris de Rocafonda i El Palau van fer el primer pas, ocupant el CAP de la Ronda Rafael Estrany que dóna assistència als dos barris. Més tard, el 15 de gener, van ser les veïnes del barri de Cerdanyola les que van seguir les passes de Rocafonda i El Palau ocupant el CAP del Camí del Mig. El següent cap de setmana, el 18 i el 19 de gener, diverses usuàries del CAP de La Riera, situat al centre de Mataró, van organitzar una ocupació solidària amb tot un seguit d'actes per visibilitzar la lluita dels barris per una sanitat pública i de qualitat, actes on van participar les veïnes de Caldes de Montbui, que també ocuparen mesos enrere el CAP del poble, la diputada de la CUP al Parlament de Catalunya, Isabel Vallet i Albano Dante de la revista Cafè Amb Llet.

Totes aquestes ocupacions es van dur a terme amb la intenció de reclamar millores en l’assistència i en l’equipament sanitari i demanant una plantilla estable i suficient de metgesses, infermeres i mediadores culturals, amb la urgència de posar a l’ordre del dia l’actual desmantellament de la sanitat pública i posant el focus en les retallades ideològiques, en la corrupció que hi ha al darrere de la gestió del sistema sanitari així com en la necessitat d’assenyalar els responsables de l’espoli de la sanitat pública i els qui pretenen enriquir-se privatitzant-la.

El veïnat de Rocafonda va aguantar durant 40 nits l'ocupació del CAP del barri. Durant l'ocupació s'hi van celebrar assemblees veïnals i activitats diverses, com xerrades sobre la situació del sistema sanitari, dinars populars o tallers de pintar banderoles. Abandonar l’ocupació no va significar el final de la lluita, sinó la transformació d’aquesta. Després de l'ocupació es va organitzar una manifestació pels carrers de Rocafonda i El Palau i actualment es segueixen duent a terme assemblees veïnals setmanals així com actes i mobilitzacions per continuar visibilitzant la lluita.

Les mobilitzacions del veïnat de Rocafonda i El Palau van forçar a l'Institut Català de la Salut i a CATsalut a asseure's amb les veïnes per tal d'atendre les demandes veïnals, com per exemple disminuir el temps d’espera de les consultes aconseguint que totes es facin en un període màxim de 3 dies, mentre anteriorment el temps d’espera rondava les 3 setmanes.

Fruit d'aquestes mobilitzacions, la Coordinadora en defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme, espai unitari en funcionament des de fa tres anys, on participen les assemblees d'Endavant OSAN i la Coordinadora Obrera Sindical al Maresme, van decidir organitzar per aquest dissabte 31 de maig una manifestació pels carrers de Mataró que acabarà amb l'ocupació de l'Hospital comarcal. Prèviament s'han pintat dos grans murals en dos punts de Mataró i a través de les associacions de veïns s'han organitzat taules informatives.

Amb aquesta mobilització es vol denunciar el desmantellament del sistema sanitari públic arreu del territori, les grans demores en les visites en els CAPs a causa de la manca de personal, l’eliminació de les visites mèdiques amb caràcter d’urgència als domicilis, la disminució d’un 10% en consultes externes d’Atenció Especialitzada, retornant pacients als CAPs, el tancament de serveis com l’Atenció a la Dependència en Salut Mental, les llistes d’espera cada vegada més llargues i les posteriors derivacions a centres sanitaris privats, els tancaments de quiròfans en horari de tarda que suposa la supressió de prop de 1000 intervencions anuals, les reduccions en el nombre de proves diagnòstiques complementàries o el tancament del punt de dispensació de metadona al Centre d’Atenció a les Drogodependències de Premià de Mar.

La manifestació del pròxim dissabte 31 de maig començarà a les 18.00 h, a la Plaça Espanya (Parc Central Vell) i arribarà fins a l'Hospital de Mataró, on s'han programat tot un seguit d'activats durant l'ocupació del centre hospitalari.

Dissabte 31 de maig

18.00 h Manifestació
Plaça d’Espanya (Parc Central vell).

20.00 h Arribada a l’Hospital
Lectura de manifest.

21.00 h Pagar per viure
Projecció del documental ‘La salut el negoci de la vida. Pagar per viure’ i posterior micro obert.

Diumenge 1 de juny

11.00 h I ara què?
Taula Rodona amb representants de l’Assemblea del CAP de Rocafonda – El Palau, CAP de Cerdanyola, CAP de La Riera i la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme.

17.00 h La lluita en defensa de la sanitat pública
Xerrada amb la participació de la Plataforma pel Dret a la Salut (PDS), Dempeus per la Salut Pública i la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme.

Dilluns 2 de juny

8.00 h Finalitza l’ocupació

Si ens retallen en sanitat ens retallen en salut, i per tant, la vida. En aquesta lluita ens hi va la vida.

enshivalavida.wordpress.com matarosanitat.wordpress.com