Primer de Maig. Per la unitat d’acció anticapitalista
 

La Coordinadora Obrera Sindical nasqué l’abril del 1987. Com a sindicat hereu de la tradició de la lluita obrera de classe, sempre ha prioritzat una acció col·lectiva i una forta implicació en la participació en l’organització interna de les empreses, així com en l’estructura territorial i sectorial del treball.
 

Els seus objectius són garantir la llibertat d’expressió, la lliure circulació d’informació i formació sindical, l’assessorament jurídic i la solidaritat efectiva del sindicat cap a qualsevol treballador/a.

És així com un grup inicial de gent amb diferents sensibilitats però amb unes mateixes metes, decidírem afiliar-nos el febrer del 2009 i crear la secció territorial de la COS, Safor-Valldigna. Aquest fet culminava amb un llarg procés de desencant amb el “sindicalisme” professionalitzat (CCOO i UGT), aristocratitzat per una estructura ben organitzada de subvencions que els governs de torn han utilitzat amb la finalitat d’anul·lar la seua combativitat i reduir la conflictivitat social sense que mai hagen desaparegut les injustícies en el món laboral.

D’avant d’aquestes traïcions reiterades en el que s’ha anomenat calendari negre dels drets laborals, només restava apostar per l´autoorganització de la classe treballadora. Aquesta unitat d’acció s’ha d’emmarcar en una lluita global i en un context de fallida del miratge de les socialdemocràcies europees sota la pressió de la cleptocràcia (“govern de lladres”) dels mercats financers.
 

Volem traduir aquesta unitat d’acció en reivindicacions reals, com ara les 35 hores de jornada laboral, un salari mínim interprofessional digne i la defensa dels llocs de treball independentment del lloc de provinença.
 

Però no ens conformem només amb açò. La nostra militància sindical i política està caracteritzada per la necessitat de fer visibles quins són els culpables de la crisi del capitalisme, per mostrar que el model econòmic liberal camina progressivament cap al destrucció total de qualsevol tipus d’activitat que no comporte benefici econòmic especulatiu, fins i tot a costa de la salut, el benestar i el mediambient.
 

L’erosió de les polítiques socials i del sistema de pensions, l’atur permanent, l’empobriment democràtic, la desregulació financera, les guerres estratègiques, etc. són fenòmens intrínsecs del capitalisme que hem de combatre des de la construcció d’un bloc crític. Hem de ser capaços de crear alternatives des de la base, dels dels moviments socials, veïnals, antipatriarcals, solidaris, ecologistes, etc. Per això és fonamental la participació el primer de maig de tots i totes en les mobilitzacions del bloc anticapitalista que formen diverses forces sindicals i polítiques, entre elles la COS.
 

Pensem que les reformes són intents keynesians que tracten d’estabilitzar el sistema sense qüestionar els veritables fonaments. Però està més que demostrat que la crisi és inherent al sistema capitalista i que només un canvi profund de les estructures socials, econòmiques i polítiques pot tornar a mostrar la cara amable de la humanitat.
 

Coordinadora Obrera Sindical, Safor-Valldigna

 

Sindicat per l’Alliberament de Gènere, de Classe i Nacional dels Països Catalans