Segons les darreres retallades als drets elementals de protecció de les persones treballadores aturades, tirades endavant pel govern del PP, amb el suport de CiU, i gràcies a les bases legals assentades abans pel PsoE… Ara, per cobrar el miserable subsidi de 400€, hem de demostrar que estem buscant feina. Com podem demostrar-ho?

Molts dels futurs destinataris del pla Prepara ho haurem de fer si volem rebre els 400€ de l’ajuda. Amb la publicació d’aquest nou “pla” del govern Rajoy al BOE, ens hem trobat amb les “sorpreses”… 

 

El BOE va publicar fa uns dies el reglament que desenvolupa el decret llei de la pròrroga del pla Prepara. En ell es determina la forma i terminis de la presentació de les sol·licituds i la tramitació per cobrar.

El Govern vol homologar els requisits per demostrar la cerca activa d’ocupació en totes les comunitats autònomes. La resolució també especifica què accions ha de dur a terme l’aturat per poder acreditar la cerca activa d’ocupació, una altra de les exigències incloses en la pròrroga del pla.

El sol·licitant haurà d’emprendre aquest tipus d’iniciatives durant un mínim de 30 dies, acreditar que ho ha fet davant el servei públic d’ocupació en un termini de dos mesos, i demostrar que “almenys” ha realitzat tres accions, és a dir, que haurà presentat almenys 3 currículums.

Així, es considerarà una acció cadascuna de les actuacions següents:

  • demostrar que el demandant ha treballat per compte propi o alié;

  • haver enviat o presentat el currículum almenys en tres empreses diferents;

  • haver mantingut almenys una entrevista de treball (el més fàcil en el moment actual)

 

També, caldrà haver-se inscrit en almenys una agència de col·locació autoritzada o que s’hagi registrat com a demandant.

El Ministeri d’Ocupació ha plantejat que les comunitats autònomes aprovin i iniciïn els itineraris individualitzats per a la inserció dels aturats al mercat laboral en un màxim de 30 dies, termini que no estava delimitat anteriorment, per agilitzar el pagament dels 400€. L’elaboració dels itineraris personalitzats és un pas previ que s’exigeix abans que els beneficiaris del pla puguin cobrar els 400€ i és un tràmit que sol retardar-se més o menys en funció de la comunitat autònoma que es tracti.

Els beneficiaris del Prepara fins ara solen trigar com a mínim dos mesos de mitjana a cobrar els 400€ des que ho sol·liciten, segons el ministeri.

El ministeri espanyol de “treball” pretén que amb aquest termini de 30 dies que dóna a les autonomies els beneficiaris puguin accelerar el cobrament fins a un mes o un mes i mitjà en la primera nòmina. Segons el reglament, els nous beneficiaris del Prepara(aturats que esgotin la seva prestació per atur o subsidis entre el 16 d’agost del 2012 i el 15 de febrer del 2013 tots dos inclusivament) podran sol·licitar l’ajuda a partir d’avui.

 

Què passa en realitat?

Doncs que tot plegat només generarà que problemes, més errades administratives i burocràtiques, i al cap i a la fi, majors endarreriments i dificultats a l’hora de cobrar…

En definitiva, el govern espanyol es garanteix fons de finançament del deute a partir dels fons de l’atur.