Crònica i valoració de la vaga en el sector educatiu de Catalunya per part de la sectorial d'Educació de la COS.

El dimecres 18 de gener de 2017 va haver-hi vaga i jornada de lluita per l'educació pública en l'àmbit de Catalunya. Es va convocar com a protesta contra la proposta de pressupostos antisocials que ha presentat l'actual conglomerat polític que és Junts Pel Sí (PDEcat, ERC i independents) al Parlament de fireta que és actualment el català.

Al Maresme, es va iniciar la vaga, amb un piquet de protesta, en els Serveis Territorials de la Generalitat de Catalunya a Mataró, una acció convocada per la secció sindical de la COS en l'àmbit que actuen aquests serveis (El Maresme i el Vallès Oriental).

Al migdia totes les forces sindicals que convocàvem a la vaga ens vam trobar en la concentració al Parc de la Ciutadella de Barcelona, davant del Parlament de Catalunya. La concentració va reunir un miler de persones, que van estar dues hores cridant consignes contra els pressupostos antisocials i exigint revertir les retallades.

Els objectius de la mobilització es podrien resumir entre alguns més possibilistes i d'altres per transformar estructuralment el sistema educatiu. Perquè volem que el professorat d'aquest part del país torni a tenir unes condicions de treball dignes en hores lectives (18 hores a secundària) i ràtios d'alumnes (25) com les d'abans del 2012. Però també volem denunciar que el govern neoliberal de la Generalitat de Catalunya destina només el 2,8% del PIB a educació, lluny dels seus propis objectius (6% segons la LEC). Això és sobretot a causa del pes de la subvenció a escoles privades per cobrir places públiques, així abarateixen costos. Aquesta anomalia fa que pel govern sigui més barat tancar línies públiques i permetre l'escola privada ampliar el seu negoci a costa de la classe treballadora per seguir afavorint el negoci d'una minoria. Nosaltres volem un sistema educatiu 100% públic i amb un criteri únicament de servei públic i no pa s mercantil, no volem que cap recurs públic vagi a la concertada.

També volem un altre marc de relacions laborals amb el departament d'ensenyament, estem en contra del decret de plantilles i el d'autonomia de centres. Amb aquests dos decrets es pretén exercir un control sobre el professorat, precaritzant la feina del professorat, tot atorgant les direccions poders propis de les empreses privades i posant les escoles sota la lògica del mercat. Has de poder vendre bé la teva escola en aquest terreny, mentrestant el departament d'ensenyament engega un projecte de "procés constituent" paral·lel patrocinat per La Caixa: Escola Nova 21. Aquest procés defineix el que és una "escola avançada" amb criteris d'èxit, eficiència i qualitat propis del neoliberalisme.

El seu missatge és clar: l'escola no transforma la societat, ha d'adaptar-se als "nous temps" i noves tecnologies per ser útil al capitalisme patriarcal. Per totes aquestes raons creiem que el model de negociació sindical a través de la taula sectorial és insuficient a l'hora d'aconseguir alguna millora de les condicions de treball. Ens trobem en un moment en el qual la lluita als centres de treball ha de ser per transformar estructuralment el sistema educatiu i hem d'aconseguir implicar i mobilitzar la majoria de les treballadores, també l'alumnat, les famílies i els nostres barris. És un objectiu ambiciós. És un futur de lluita. O això o agenollar-nos.

Tornem a les aules per ensenyar a combatre la injustícia.

El 18 de gener, els mestres i professors de l'educació pública vam fer vaga per reivindicar una escola pública i de qualitat. La Sectorial d'Educació de la COS, s'oposa a uns pressupostos que segueixen privatitzant i ofegant l'escola pública. No volem permetre que aquests pressupostos mantinguin subvencions cap a les escoles d'elit, que fomenten la competència i l'enfrontament entre escoles públiques amb menys recursos. Tampoc cedim a l'argument i al fals discurs d'inclusió a les escoles públiques quan s'està parlant, realment, d'augmentar les ràtios dins l'aula. Des de la COS Educació, avui hem reclamat millors condicions laborals pel personal docent, substitucions des del primer dia, estabilitat laboral i major formació.

Volem que el Departament d'ensenyament reconsideri l'actual mètode de selecció de personal i posi en valor la borsa de treball docent a fi de millorar la solidaritat i la igualtat als centres. La Sectorial d'Educació de la COS aposta per un model de relacions laborals dins del Departament que aposti per la participació dels docents en la vida diària del centre i en la seva organització. Unes relacions que fomentin l'assemblearisme i donin poder de decisió als claustres.

Vam sortir al carrer per convidar tot el professorat a participar i a decidir sobre el seu futur dins l'escola pública i sobre el futur de l'educació del nostre país. Hem tornat a les aules per seguir organitzant el descontentament dels i les mestres i engrescar els i les alumnes per aprendre a combatre la injustícia.