Volem manifestar el nostre rebuig, respecte a l'acord entre el govern de l'Ajuntament de Mataró i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat d'instal·lar de forma provisional un nou institut d'ensenyament secundari en els terrenys de la ronda Rafael Estrany coneguts com 'La Fibra'.

Exigim la construcció d'un institut d'ensenyament secundari públic pels barris del nord de Mataró, amb una garantia de continuïtat del seu projecte educatiu. Aquest centre hauria de situar-se en una ubicació que permeti la seva interacció amb la resta de barris de la ciutat i d'acord amb la comunitat educativa i el moviment veïnal.

Considerem aquesta decisió com inadmissible en els següents termes:

· Aquesta mesura no garanteix la continuïtat del projecte educatiu d'aquest centre i suposa únicament un nou pegat en la planificació escolar a la ciutat de Mataró.

· La ubicació del nou institut és completament equivocada pel que fa a l'accés des dels diferents barris de Mataró i pot provocar l'establiment d'una barrera en la relació del barri de Rocafonda amb la resta de la ciutat.

· El solar triat no reuneix les condicions per acollir un centre petit de secundària per les seves dimensions (més de 14.000 m2) i ubicació en terreny industrial.

· Un equipament construït amb mòduls prefabricats (barracons) no comptarà amb tots els espais i amb les condicions necessàries per a l'educació secundària (saló d'actes, biblioteca, gimnàs, laboratori, taller de tecnologia, aules específiques de música i plàstica) amb les quals sí que compten els instituts existents a la ciutat.

· Totes aquestes característiques poden fer del nou institut una realitat aïllada de les necessitats educatives de les famílies de la ciutat i convertir-lo en un element més d'exclusió social a la ciutat.

La construcció d'un nou institut pels barris del nord de la ciutat de Mataró és una reivindicació històrica de la comunitat educativa i del moviment veïnal, però considerem que aquesta és una decisió imposada sense previ debat, ni consens amb la comunitat educativa del barri i la ciutat, ni amb el veïnat. Abans de prendre una decisió d'aquestes característiques i magnituds, cal haver comptat amb tot el conjunt d'agents implicats.

Entenem que aquesta decisió és producte d'haver sotmès a una tensió excessiva als instituts públics de Mataró, provocant la negativa d'algunes direccions a assumir-ne les conseqüències de la irresponsabilitat en la planificació del mapa escolar.

Aquesta decisió doncs és presa a corre-cuita i sense consens, fruit de la pèssima planificació escolar portada a terme en els darrers 10 anys a la ciutat. Una planificació que ha anat a la deriva entre promeses electorals pel que fa a la construcció de centres nous, decisions afavorint les escoles privades concertades fent de Mataró zona educativa única, i per les retallades traduïdes en el tancament de línies en diverses escoles públiques de la ciutat. Això ha provocat un mapa escolar a Mataró amb desequilibris patents i amb una situació d'autèntica segregació escolar.

Per tots aquests motius manifestem el nostre rebuig a aquesta decisió i exigim:

· La construcció d'un institut d'ensenyament secundari públic pels barris del nord de Mataró (Vista Alegre, Rocafonda, El Palau, Escorxador i l'Havana), amb una garantia de continuïtat del seu projecte educatiu. Aquest centre hauria de situar-se en una ubicació que permeti la seva interacció amb la resta de barris de la ciutat i d'acord amb la comunitat educativa i el moviment veïnal.

· Una planificació escolar efectiva que garanteixi les suficients places 100% públiques des del bressol, infantil, primària, secundària, post-obligatòria (Batxillerat i cicles formatius) i ensenyament universitari.

· L'eliminació dels concerts a escoles privades, les quals en alguns casos vulneren el dret a una educació pública de caràcter laic.

· Dimissió de la directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament de la Generalitat, Carmina Pinya, i també la del regidor delegat d'educació de l'Ajuntament de Mataró, Miquel Àngel Vadell, pel seu paper continuista en les polítiques causants de la segregació escolar a Mataró.

Comunicat conjunt de les assemblees a Mataró d'Arran, COS, Endavant OSAN i SEPC.