Comunicat de la sectorial d’administracions públiques de la Coordinadora Obrera Sindical.

Al llarg dels darrers anys, totes les administracions públiques del nostre país, i d’arreu de l’estat espanyol, s’han fet servir de la figura de l’interí per a desenvolupar les tasques de funcionari sense que aquestes funcions estiguen emmarcades dins de les pròpies d’una interinitat, si més no, orientades a ocupar llocs estructurals de funcionaris i funcionàries de carrera. Aquesta situació s’ha generalitzat per les diferents administracions (locals, comarcals, provincials, autonòmiques i estatals) dels Països Catalans els darrers anys provocant interinatges de 5, 10, 20 i fins i tot més de 30 anys, per acumulació d’un únic contracte o de més, sense la possibilitat de presentar-se a oposicions per a regular la situació a causa de la manca de convocatòries.

Aquesta inestabilitat i desprotecció reals, fomentada pels diferents governs (de tots els partits polítics que han tingut qualsevol responsabilitat de govern a tots els nivells!), busca la precarització dels i les treballadores públiques i limitar així el pes del funcionariat, fins al punt de donar per bona la xifra de 800.000 interins i interines al conjunt de l’estat espanyol. Treballadores què, en molts casos, passen dels 50 anys i porten com a interines més de 25… i que els sindicats oficialistes com CCOO i UGT han deixat abandonats a la seua sort, donant suport a les diferents convocatòries d’oposicions que recentment s’han produït sense tindre en compte en cap moment el parer ni situacions dels centenars de milers de treballadores i treballadors interins.

Tot això deixa en una situació molt complicada a un gran nombre d’interins i interines què, per edat, condicions de treball o situacions personals ho tenen d’allò més difícil per a poder competir en igualtat de condicions en un procés selectiu. Processos derivats dels acords d’estabilització signats pels sindicats majoritaris i el govern espanyol, que condemnen a una gran inestabilitat i precarietat laboral els i les interines. En el cas de l’educació, per exemple, dificulta la implicació en els centres i el desenvolupament de projectes educatius estables.

Però, sembla que «no tot està perdut», ja que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va fallar el passat 19 de març de 2020 en què aquests treballadors i treballadores, en frau de llei per l’abús de la temporalitat en el sector públic, obliga a l’estat espanyol a arreglar aquesta «anomalia». Amb tot, i dissortadament, la sentència del TJUE no concreta cap ni una sanció contra l’estat espanyol, ni fa cap proposta d’implementació de mesures de regularització. Espentant a l’Administració a, bé estabilitzar les plantilles o bé acomiadar els i les treballadores amb una indemnització teòricament dissuasiva. O fins i tot, carregant-se el servei com hem vist en el cas de l’Escola d’Adults de Torredembarra, que fa unes setmanes denunciaven les nostres companyes i companys de la COS al Camp de Tarragona.

En definitiva. Tot no està en qüestions merament «jurídiques», denunciant-hi, etc., o esperant que cap «autoritat política» puga moure ni un dit que «arreglar-ho», perquè no ho faran. Des de la COS entenem que no podem obviar ni deixar de banda el fet de denunciar, però això no pot fer-nos oblidar la urgència d’organitzar-nos i sindicar-nos, per poder moure accions amb les nostres companyes i companys de feina. Denunciar públicament el paper de TOTES les administracions i lluitar per assolir la nostra regularització.

Des de la COS exigim l’estabilització de totes les treballadores i els treballadors públics i que totes les administracions públiques acaben amb la seua conducta de foment de la precarietat i de perpetuació dels interinatges, com a forma de control de les plantilles.

Sectorial d’administracions públiques de la Coordinadora Obrera Sindical
administraciopublica@sindicatcos.cat