Des de la Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí s’ha publicat un comunicat en el qual es fa una crida al món associatiu i a les forces polítiques amb representació a les Corts Valencianes. En aquest sol·liciten que es posicionen públicament a favor de l’alliberament de les persones preses polítics sahrauís i se sumen a l’informe de la Lliga per a la Protecció dels Presos Polítics Sahrauís a Presons Marroquins i el Comitè Noruec de Suport al Sàhara Occidental.

Les dues organitzacions esmentades exigeixen en el seu informe l’alliberament immediat de totes les preses i presos polítics sahrauís empresonats, per motiu de la urgència sanitària que suposa la pandèmia de la COVID-19 per a les persones preses, que “veuen violats els seus drets recollits en el Pacte internacional de Drets Civils i Polítics per exercir el seu dret fonamental a la llibertat d’opinió i expressió, i haver mostrat el seu suport al dret a la lliure determinació de la vila del Sàhara Occidental”.

Al mateix temps l’organització Equipe Media ha posat en marxa una campanya des de la qual partits polítics, associacions i diferents personatges públics han donat suport a les preses i presos polítics sahrauís. Fins ara les úniques organitzacions polítiques valencianes que s’han pronunciat han estat Esquerra Unida, que ha donat suport en xarxes socials al comunicat, i Josep Nadal i Carles Mulet de Compromís, sumant-se a la campanya d’Equipe Media.

La plataforma exposa en el seu comunicat que “a dia d’avui els drets humans al Sàhara Occidental segueixen sent vulnerats, amb una nació a la qual no se li dóna oportunitat de pronunciar-se sobre el seu desig d’autodeterminació. El seu futur es torna cada vegada més difús, ja que el temps juga en contra seu i el context actual de la Covid-19 els posa en una situació encara més difícil“.