Document- proposta de la CAS-PV (Coordinadora Antiprivatització del País Valencià) per a la unitat d’acció en la defensa de la sanitat publica al País Valencià.
Després de l’última gran crisi sanitària, econòmica i social provocada per un procés similar al de 2008, en aquesta ocasió superposada per una pandèmia de dimensió internacional: la Covid 19, es posen de manifest amb més rotunditat que mai, aquelles denúncies i demandes per les quals professionals del sector sanitari, treballadores i treballadors en general, usuaris, sindicalistes i activistes hem estat lluitant des de 2009 a la vista del desmantellament, deteriorament i saqueig, previ al procés privatitzador en la sanitat pública.
El nostre objectiu era un sistema sanitari públic, universal, participatiu, equitatiu, integrador i integral que hauria d’haver garantit la prevenció, l’educació per a la salut, la universalitat i l’assistència a tots els sectors de la població i especialment als més desafavorits, prioritzant els més vulnerables, aquells i aquelles que per no tindre accés als recursos més bàsics acaben sent l’estrat social més desafavorit i per tant condemnats als determinats de malaltia.
En aquest moment es posa sobre la taula una resolució de la Comissió de reconstrucció de la sanitat, que recorda per les seues conclusions, recomanacions i eufemismes a aquell informe Abril que va donar lloc a la Llei 15/97, que va obrir la porta a la sanitat privada, junt amb l’article 90 de la Llei General de Sanitat, només que en el moment actual i en aquesta ocasió no sols serviria per a consolidar aquest benefici privat a costa de la sanitat pública, i per tant de la salut pública, sinó per a implementar la privatització, obrint la porta així a un panorama social i sanitari que ens despullarà de més drets bàsics i universals.
Aquest procés actual, amplificador del qual ja vam viure amb anterioritat, requereix una resposta també amplificada i contundent per part de la societat. L’organització, coordinació i mobilització permanent, entorn de l’únic camí i procés que pot aconseguir revertir la privatització sanitària en el nostre territori: els canvis legislatius que la van fer possible, per tant la seua derogació.
Per tots els motius exposats des de la Coordinadora Antiprivatizació de la Sanitat del País Valencià proposem els següents punts:
1. Derogació de la Llei 15/97 i de l’article 90 de la Llei General de Sanitat, que són bases legals que fan possible la privatització.
2. Revertir els recursos econòmics, materials i humans, com A MÍNIM al pressupost i dotació dels anys 2006-2007.
3. Reversió real dels centres privatitzats a la seua àrea de salut, sense compensació del lucre cessant que exigeixen. Igualment, la devolució dels beneficis adquirits amb fons públics, així com l’equiparació jurídica laboral a la resta del personal sanitari que no comporte greuges comparatius.
4. La creació d’una agència pública valenciana del medicament, que impedisca l’especulació de la gran indústria farmacèutica i garantisca l’accessibilitat de la població a aquests.
5. La participació de treballadores i treballadors i usuaris i usuàries de la sanitat pública en els òrgans de gestió, en la formulació de la política sanitària i en el control de la seua execució, tal com va recollir l’art- 5 de la LGS de 1986 (que continua vigent), però va quedar com a declaració d’intencions i mai es va dur a terme per no dotar-se de mitjans ni voluntat per a això.
Aquests són els 5 punts bàsics que proposem per a debat, treball i mobilització, amb la intenció que d’ampliar el nombre d’organitzacions, sindicats, col·lectius i persones de forma individual, siguem capaces d’aportar idees en la direcció de confluir en aquesta unitat d’acció tan necessària.