Un dels signes més manifestos que demostra la vitalitat d’una ocupació d’un país respecte a un altre, d’una col·lectivitat humana amb una cultura, una llengua, una manera de ser pròpies per unes altres, amb unes lleis de tota mena (lingüístiques, electorals, laborals, etc.) imposades a una altra, és l’actitud que tenen els responsables de l’ocupació al territori (guàrdies civils, policia espanyola, exèrcit, funcionaris públics de l’estat, etc.).
Darrerament, ho hem vist a Mallorca.
En primer lloc, el cas d’una treballadora magrebina, el delicte de la qual és fer de traductora i saber parlar el català. Aquesta al·lota va haver de sentir com la titllaven d’estrangera, de “mora catalanista” o que el català no “existia” i que era un “invent” o bé que hauria de saber que la Guàrdia Civil “odiava” aquest idioma. Per a més sarcasme, el capità de la Benemèrita va denunciar la traductora per injúries i li demana 10.000 euros d’indemnització.
El judici s’ha suspès ja que la defensa ho ha sol·licitat per poder accedir a proves com l’expedient intern de la Guàrdia Civil sobre el cas o la gravació de vídeo. El passat 14 de setembre també es va suspendre perquè un dels agents de la Guàrdia Civil —destinat fora de Mallorca— no va poder declarar per videoconferència.
En segon lloc, el passat 20 de setembre es va suspendre per defecte de forma un altre judici en aquest cas contra un agent del cos armat per haver presumptament agredit un noi pel fet de parlar en català a l’aeroport de Palma.
En tercer lloc, els pares de l’AMPA del Col·legi de Son Caliu, a Calvià (Mallorca), han emprès ara una croada peculiar: recullen signatures contra la directora del centre, Maria Morell per una cosa tan senzilla com encomanar els llibres de text en català de l’assignatura de matemàtiques, que enguany passava a impartir-se en català.
Des de la COORDINADORA OBRERA SINDICAL (COS), sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional, ENS SOLIDARITZEM AMB TOTS ELS TREBALLADORS I TOTES LES TREBABALLADORES que pateixen discriminació per raons de llengua, i al nostre país això passa massa sovint que, els nostres drets lingüístics es veuen trepitjats —com podem veure també en el món laboral.
Aquesta mena d’actituds, actituds d’odi a aquell que parla diferent —que no parla espanyol— i d’odi contra tot allò que pugui fer referència al català no ajuden gaire a la convivència entre éssers humans i denoten, una vegada més, si ja no ho hem vist prou aquests darrers dies, amb la vaga general, una manca absoluta de respecte no tant sols pels drets humans més elementals, sinó per la mateixa democràcia.
Manifestem, també, el nostre objectiu de seguir treballant des de la base, des del poble treballador, per aconseguir el nostre anhel de llibertat, no només en l’àmbit lingüístic, sinó també en la llibertat de gènere, de classe i nacional, per l’absolut respecte als drets de les persones i que no es vegin trepitjats per raó de sexe, llengua, raça o pertinença a una col·lectivitat nacional determinada.
Països Catalans – 10/10/2010
Coordinadora Obrera Sindical – COS
sindicat per l’alliberament de gènere, de classe i nacional