Comunicat de diferents sindicats transmetent la seva alegria per l'alliberament de Rafa Díez Usabiaga i denunciant la seva injusta detenció, empresonament i posterior condemna.

Els sindicats sotasignats volem fer arribar a l'opinió pública la següent reflexió davant l'alliberament del company Rafa Díez Usabiaga, antic Secretari General del Sindicat LAB del País Basc.

En primer lloc, volem transmetre a la família i companys i companyes de Rafa Díez Usabiaga, així com a tot el sindicat LAB, la nostra alegria per l'alliberament de Rafa, que encara que considerem tardana, per fi surt de presó després de la seva injusta detenció, empresonament i posterior condemna.

D'altra banda, volem denunciar el judici per l'anomenat «cas Bateragune» que porto a la presó tant a Rafa Díez Usabiaga com Arnaldo Otegi, Sonia Jacinto, Arkaitz Rodriguez i Mirin Zabaleta. L'únic delicte comès per aquests militants era treballar per un escenari de pau, democràcia i justícia pel País Basc, fet que una vegada més l'estat espanyol va voler evitar detenint als artífexs de l'històric canvi. Curiosament l'estat espanyol va condemnar a anys de presó als a dalt esmentats quan el que estaven fent era buscar la manera d'obrir un nou escenari polític al País Basc.

És per tot això que, tant Rafa Díez Usabiaga com la resta de les encausades, s'han passat 6 anys a la presó dispersats del seu país, per una condemna al seu compromís polític amb el poble basc. No obstant això les coses han canviat a Euskal Herria, i els vents de canvi amb la declaració d'alto-el-foc i el desarmament definitiu per part d'ETA així com els passos donats pel col·lectiu de presos polítics bascos, han portat al país a un escenari totalment nou malgrat els intents per part de l'estat espanyol d'obstaculitzar el procés.

Ens alegrem per l'alliberament de Rafa Díez, lluitador incansable pels drets de la classe treballadora del País Basc i de tot el món, així com un militant que sempre ha treballat per una Euskal Herria lliure i socialista i per un escenari de pau, llibertat i democràcia. Ens semblaria injust no recordar-ho.

És per això que li donem la benvinguda i que celebrem la sortida de presó de Rafa, ja que un lluitador incansable, tornarà a estar en el lloc que mai va haver d'abandonar; al costat de la classe treballadora.

Confederación Intersindical (Intersindical) – Castella
Confederación Intersindical Galega (CIG) – Galícia
Coordinadora Obrera Sindical (COS) – Països Catalans
Corriente Sindical d'Izquierda d'Asturies (CSI) – Astúries
Central Unitaria de Treballadoras/es de Galiza (CUT) – Galícia
Colectivo Unitario de Trabajadores de Aragón (CUT) – Aragó
Ezker Sindikalaren Konbergentzia (ESK) – País Basc
Intersindical – Confederació Sindical Catalana (I-CSC)Països Catalans
Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) – Països Catalans
Intersindical Valenciana – Països Catalans
Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT) Andalucia