La troica internacional que supervisa l’economia grega ha demanat al Govern que flexibilitzi les relacions laborals amb diverses mesures, entre elles augmentant la setmana laboral de cinc a sis dies. Encara que alguns dels experts que hauran d’analitzar el programa de retallades del segon rescat a Grècia ja estan a Atenes, la majoria de la missió arribava aquest dimarts 4 de setembre. Les fonts sembla que venen directament de filtracions dels propis representants de la troica… L’autenticitat d’aquest e-mail i del seu contingut va ser confirmada per una font del Ministeri de Finances que no va voler revelar els detalls del seu contingut. Entre les propostes més polèmiques es troba augmentar la setmana laboral a sis dies i reduir el descans mínim entre torns de treball a onze hores, a més d’eliminar les restriccions als canvis de torn de matí i de tarda segons les necessitats de l’empresari. És a dir, treball a la carta, com a principis del s.XX!!
Igualment, la troica exigeix reduir a la meitat la indemnització per acomiadament i el termini de què disposa l’empresari per notificar a la feina la seva rescissió de contracte. També pretén que disminueixi la contribució al Fons de la Seguretat Social que paguen les empreses per cada empleat, malgrat l’empitjorament de la recaptació de l’Estat en aquest sentit. I així, avançar vers l’acomiadament lliure i absolutament gratuït… i a més, sense seguretat social!!
La taxa d’atur a Grècia es va situar al maig en el 23,1% de la població activa (54,9% en el cas dels menors de 25 anys)… imagineu-vos en la nostra situació, amb comarques per sobre del 30% d’atur, i un atur entre els menors de 25 anys que supera de llarg el 65% del total. A més, si tot això no fos poc, el nivell adquisitiu dels treballadors grecs ha caigut a nivells de fa tres dècades, segons càlculs dels sindicats grecs.
La CE ha afirmat que l’informe de la troica no estarà llest per a la reunió informal de l’Eurogrup que se celebrarà el dia 14S a Xipre. I com sempre sol passar en aquests casos, es pot esperar que la missió duri diverses setmanes (tot a càrrec de l’erari públic)
El president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker, ja va avançar que “no hi haurà una decisió abans d’octubre” sobre el pròxim tram d’ajuda de 31.500 milions d’euros i la viabilitat del programa d’ajust grec que, com es reconeix obertament en les capitals , està descarrilat per la parada que es va produir arran de les complicades eleccions i la formació de Govern.
Així, el proper Eurogrup que podria decidir sobre el futur de Grècia se celebrarà el 8 i el 9 d’octubre a Luxemburg, deu dies abans de la cimera de líders europeus.