Des de la COS denunciem el tancament de la televisió pública de Gandia per part del nou ajuntament del PP, recolzem les mobilitzacions de l’assemblea de treballadors i treballadores, i ens personarem en la denúncia contra aquesta decisió.
(Manifest de l’assemblea de treballadors i treballadores)
Estimats companys, ciutadans, amics i amigues de la Televisió Pública de Gandia, gràcies per estar hui amb nosaltres en esta concentració. No estem ací per reivindicar la nostra situació laboral, ni tampoc la manera en què s’han fet les coses que, per cert, no ens sembla correcta. Estem ací perquè Gandia i la Safor han perdut la seua Televisió Pública, la de tots, la de sempre, la que ha defensat el valencià de la millor manera que es pot fer: usant-lo.
Gandia Televisió ha enregistrat la història recent de la ciutat amb imatges que ja formen part de l’arxiu municipal. Ja no hi haurà festes dels pobles este estiu, ni visites escolars a les nostres instal·lacions, ni alumnes de pràctiques que puguen aprendre l’ofici. Tampoc estarem presents per acostar a les cases els esdeveniments socials, culturals i festius que se celebren a la ciutat. Una televisió pública on tothom tenia cabuda: des dels xiquets als més majors. Alguns ens haureu seguit des de fa 20 anys, molts haureu vingut als nostres platós alguna vegada, o de visita a les instal·lacions de l’Alqueria Laborde.
Esta és la reflexió que hui vos transmeten, i que volem llançar a la societat. No podem permetre que el treball fet fins ara es deixe perdre en una decisió que trobem poc valenta.
Però això sí, som treballadors i treballadores de Gandia Televisió, alguns des que va obrir les seues portes. Només sabem que dilluns l’emissió de la televisió pública es va tallar sense que puguérem acomiadar-se de tots vostés.
Que esta lectura servisca per dir adéu a la nostra audiència i als ciutadans de Gandia per als qual hem treballat amb tota la bona voluntat i professionalitat. Gràcies per haver-nos seguit sempre a través dels seus televisors, per deixar-nos entrar a les seues cases cada dia. I gràcies també per acompanyar-nos hui a la plaça de l’Ajuntament.
Amb estes paraules posem el nostre punt i final a 20 anys d’història de la Televisió Pública de Gandia.
EL PP TANCA SENSE CAP MIRAMENT GANDIATV
GandiaTV encetava les seues emissions el 2 de març de 1998 i el passat 4 de juliol el Consell d’Administració d’Iniciatives per la Comunicació, una empresa pública de l’Ajuntament de Gandia, les tallava abans d’informar els treballadors de la decisió adoptada. El Partido Popular feia ús de la seua majoria absoluta per esborrar del mapa un mitjà que molestava.
GandiaTV estava en una situació al·legal en no haver-se integrat l’ajuntament de Tavernes de la Valldigna en el consorci per a la concessió de la llicència pública de TDT. La llei obliga a què els tres municipis més grans de cada demarcació, que en la Safor coincideix amb la comarca, s’hi integren, però la passada legislatura el PP va pressionar l’aleshores alcalde, del mateix partit, perquè no ho fera. El nou govern municipal de Gandia assegura que la suspensió és temporal fins que siga legal el que ells, des del principi, van impedir. També ha donat xifres unflades per justificar el cost de manteniment de la televisió pública de la Safor. La realitat és que GandiaTV costa 10 euros a l’any a cada veí de Gandia. Molt lluny dels 260 que costa Canal 9.
Sense GandiaTV, les dues televisions privades, que tothom sap que no es poden mantenir sense publicitat institucional, tenen eliminen la principal competència. Segons la darrera enquesta, la televisió pública de la Safor comptava amb el 70% de l’audiència de les televisions locals. Una de les dues televisions privades, per cert, està relacionada de manera indirecta amb l’actual alcalde, Arturo Torró, curiosament, va començar a emetre el mateix dia que silenciava GandiaTV definitivament.
GandiaTV ha mort als 13 anys, però és hereva directe dels anteriors projectes televisius a la Safor, pioners al País Valencià. De fet, van ser els primers en televisar una partida de pilota valenciana. En octubre de 1986, amb motiu de la Fira i Festes, es van oferir en directe els principals actes. La televisió passaria per diferents mans i denominacions fins que l’Ajuntament de Gandia va assumir la gestió. De la seua plantilla van eixir els primers presentadors de Canal 9, els pocs que aleshores parlaven amb correcció el valencià.
GandiaTV, però, molesta en tant que demostra que una altra televisió pública és possible, sobretot quan el cas de Canal 9 està tan a prop. Una televisió que, més enllà de la línia editorial marcada pel partit polític que la controlara, ha fet bandera de l’ús correcte del valencià. Una televisió que ha obert les portes a tots els ciutadans perquè pogueren contar els seus aconseguiments, projectes i preocupacions. Una televisió que iniciava les emissions en digital amb l’actuació de Carles Pastor –després de tres dies d’interferir-li la senyal des del repetidor que compartien Canal 9 i la televisió amiga de Torró- i on els darrer que van actuar va ser Sénior i el Cor Brutal.
Una televisió pública premiada per programes com “Coses d’escola” on els mestres proposaven la temàtica setmanal i una periodista els assessorava per traslladar a la pantalla les seues propostes. Una televisió on gent gran i gent jove es barrejava i compartia experiències en “Som com som”. Una televisió on els grups de música que no ixen en la resta de mitjans trobaven el seu espai en “Mercat de músiques” o el magazine setmanal. On el teatre faller tenia presència. I els escriptors. I els artistes. I els esportistes i club locals: des del Gandia Bàsquet al Club de Rugby Safor, passant del CF Gandia, sense oblidar les promeses.
Una televisió que va contribuir de manera decisiva a crear un marc comunicatiu propi a la Safor i que, potser, no interessava. Almenys als que han decidit tancar-la. Perquè GandiaTV també va enregistrar les imatges que mostraven que els 13 de Gandia no havien estat agressors sinó víctimes. Que va captar el moment en què una regidora del Bloc rebia una pedrada durant el Correllengua. Que va destapar i denunciar la inclusió de la presidenta del GAV de Gandia en les llistes municipals del PP i va obligar l’actual alcalde a condemnar el terrorisme per això.
Una televisió pública que l’ajuntament ha tancat després de prometre als treballadors que durant mes i mig que canviarien els càrrecs de confiança, però tot seguiria igual, un ajuntament que es nega a fer-se càrrec de les indemnitzacions dels 30 indefinits que hi treballaven perquè diu que no té res a veure amb l’empresa instrumental creada per la seua contractació. El conflicte laboral es resoldrà als jutjats però, més enllà de la situació creada en 30 famílies, s’han carregat una escola de professionals i la televisió pública més digna del País Valencià.
Marc Gomar, treballador de GandiaTV