Declaració del sindicalisme alternatiu dels Pobles davant la crisi del Coronavirus.

Els sindicats alternatius del País Basc, Galícia, Canàries, Països Catalans, Andalusia, Astúries, Aragó, i de la resta de l’estat espanyol, davant les dimensions que està adquirint la crisi per la pandèmia del Covid-19 a l’estat espanyol i al món, fem públic el següent comunicat:

En primer lloc volem destacar i agrair la contribució de les treballadores de la Sanitat Pública als hospitals i altres serveis i residències, del Servei d’Atenció Domiciliària, sociosanitaris, cures, subministrament d’aigua i energia, transport, neteja, alimentació, farmàcies i molts altres, que contribueixen amb el seu esforç a la protecció de la vida de la classe treballadora en condicions esgotadores i en sistemes de salut sovint pobres i inadequats.

Denunciem la situació que s’està vivint als serveis públics, especialment als hospitals i a les residències de persones grans, a causa d’anys de retallades per part dels successius governs del PSOE i del Partit Popular que han tractat l’atenció mèdica i la prevenció no com un dret global sinó com una mercaderia, generant enormes guanys per a les indústries farmacèutiques i de salut. Això demostra que el model econòmic imperant ha fracassat i es fa imprescindible, per tant, avançar cap a un model alternatiu en el qual la vida de les persones i el seu entorn es posi en primer pla.

Els sindicats signants ens vam mostrar molt crítics amb les mesures adoptades pel nou govern del PSOE i Unides Podemos, que només podem qualificar d’insuficients. D’una banda han signat un acord amb els sindicats UGT i CCOO que facilitarà la flexibilitat laboral i els expedients de regulació o ERTOs i, d’altra banda, amb l’aplicació encoberta de l’article 155, s’han carregat d’un cop de ploma l’autogovern aprofundint encara més, si això era possible, en la recentralització de l’estat. Les organitzacions sindicals signants demandem al govern, avui més que mai, que les despeses militars i les destinades a la monarquia vagin a la partida de despeses socials. El què necessitem és menys militars i més personal professional que es cuidi de la vida.

Com a sindicats internacionalistes ens preocupa especialment la situació de les persones migrants confinades als camps de concentració de Lesbos, Líbia, Turquia, els Balcans… i, per descomptat, la situació que es pogués generar en pobles ocupats com Palestina o el Sàhara Occidental. Una vegada confirmat que el Coronavirus ha arribat a llocs com Lesbos i veient la situació de falta d’atenció mèdica i d’insalubritat, aquests camps de concentració poden convertir-se en autèntics camps d’extermini.

Les treballadores no hem de pagar els efectes del brot de Coronavirus a l’economia global amb mesures com acomiadaments en sectors com el del turisme o el treball des de casa, o fins i tot amb horaris de treball encara més flexibles. Instem als governs que prenguin immediatament totes les mesures necessàries per a garantir la vida i la salut de les treballadores, així com la protecció dels seus drets laborals.

Per tot això reivindiquem:

• Que el govern declari deixar l’estat en serveis mínims mentre duri el confinament. No té sentit que hàgim d’estar sense sortir de casa nostra però que, no obstant això, les treballadores ens exposem anant a la feina.

• Que es garanteixi el 100% del salari per a les treballadores. Una llicència que garanteixi el 100% del salari a qui no pugui realitzar teletreball. Aquesta llicència no pot quedar a costa de la voluntat de les empreses, ja que suposaria deixar sense protecció als sectors més precaritzats. És una mesura de caràcter general que ha de prendre l’administració pública i que ha de ser finançada per la patronal directament o mitjançant impostos. Exigim que a Andalusia eliminin el requisit de les “peonadas” per a percebre la prestació.

• Els Serveis de prevenció públics de la salut han de publicar la llista exacta de les mesures de prevenció que han de prendre les empreses i fer-les complir.

• En cas d’aplicació d’ERTOs per part de les empreses, s’ha de garantir el 100% del salari per a les treballadores, tant a les que formen part directament de la plantilla, com al personal subcontractat. S’ha de garantir ingressos econòmics a les treballadores autònomes que hagin vist suspesa la seva activitat laboral i reconèixer-los el dret a rebre la prestació per desocupació.

• S’han d’enviar a casa les treballadores dels grups de risc que hagin emmalaltit o que segons el protocol calgui aïllar, garantint el sou fins al 100%.

• No permetrem atacs contra els drets de la classe treballadora amb l’excusa de la pandèmia. S’han de prohibir per llei els EROs i els acomiadaments, i s’han de blindar les pensions. Qualsevol ajuda pública a empresaris ha de comportar la garantia del manteniment de l’ocupació. Ens oposarem a vacances o jornades de treball imposades, canvis en l’horari laboral i similars fraus que pogués intentar la patronal.

Contractació de personal mèdic i d’infermeria permanent, així com la creació de noves estructures de salut públiques. Dotació al 100% del material i els equips necessaris de desinfecció i protecció, proporcionat per l’estat gratuïtament a la població.

Excepció de pagar hipoteques, lloguers, impostos, aigua, gas i llum per a les persones que estiguin en situació de vulnerabilitat econòmica mentre duri la situació d’excepció. Moratòries sobre els processos de desnonament. Posar en marxa amb les mesures de seguretat adequades en els serveis d’obtenció de menjar, menjadors i recer per a les persones que no tinguin casa ni possibilitat d’obtenir aliments. Garantir llocs de protegits per a les dones que han patit violència masclista. Garantir documentació en regla a les persones sense papers. Tots els drets per a totes les persones.

• Que es legisli i es posi en marxa, de manera immediata, la renda bàsica de ciutadania.

Sindicats signants:
Coordinadora Obrera Sindical COS, Intersindical Alternativa de Catalunya IAC, Intersindical Valenciana i STEI Balears (Països Catalans).
Corriente Sindical d’Asturies CSI (Astúries).
CUT Aragón (Aragó).
CUT Galiza (Galícia).
ESK, LAB sindikatua i STEILAS (País Basc).
Intersindical Canaria (Canàries).
Sindicato Andaluz de Trabajadores y trabajadoras SAT (Andalusia).