El passat 26 de novembre en Sergi, 26 anys i veí de Navàs (el Bages) i treballador de l'empresa Montajes Rus, filial d'Iberpotash, va morir a l'interior de la mina de Vilafruns a Balsareny.

La causa de la mort va ser una roca despresa de la galeria on es trobava, que va caure-li a sobre. Davant d'això, no ens volem limitar a etiquetar la seva mort com un simple “accident”, com tants mitjans de comunicació o la mateixa empresa han fet.

La seva mort es deu a una insuficiència de les mesures de seguretat laboral a la mina. Per tant, hem d'exigir responsabilitats a l'empresa, que s'ha limitat a cessar la seva activitat a la mina fins després de l'enterrament. Una negligència que podria haver costat molt més cara, ja que Montajes Rus ha reconegut que hi havia un altre company al lloc dels fets, que per sort va resultar il·lès.

Des del 1990 ja són 19 les persones que han mort a les mines del Bages, nou de les quals en els últims deu anys, i 5 en els últims tres i mig. Així doncs, només en podem treure una conclusió: més enllà de destrossar el territori a costa de les arques públiques i en benefici dels seus interessos privats, Iberpotash i les seves filials, com Montajes Rus, vulneren els drets dels seus treballadors i treballadores a través de subcontractacions precàries i la seva mala gestió de les mines ha provocat una nova mort al Bages. Tot plegat, doncs, representa un frau de les institucions en relació a les mines de sal del Bages.

Per tot això, exigim a Iberpotash i a totes les seves filials, el compliment de totes les normatives de seguretat laboral immediatament.

Que la terra et sigui lleu company.

 photo navas-sinist-nov2015.png

Us recomanem aquest article de Mèdia.cat
Accidents laborals mortals: Una tragèdia en silenci