Manifest de l’Esquerra Independentista per la Diada Nacional de l’Onze de Setembre

 

L’Onze de Setembre recordem la pèrdua de la sobirania del poble català, una data que adquireix encara més importància en el context actual, en què com deien les nostres àvies “negres tempestes agiten els aires”.

En efecte, amb una crisi creixent, el capitalisme europeu fa una sortida endavant i aprofundeix en l’ofensiva neoliberal contra els drets socials i laborals de la classe treballadora. L’anomenada crisi del deute, originada per l’especulació financera, és aprofitada pels poders econòmics per tal d’esclafar les conquestes socials que el nostre poble havia obtingut a través de segles de lluita. La privatització i precarització de les nostres condicions de vida generen el caldo de cultiu d’un drama social d’enormes dimensions i atien, cada vegada amb més força, les flames de la confrontació.

 

Als territoris catalans sota domini espanyol la situació és encara més greu. La crisi del deute, generada per la deriva especulativa dels bancs -pal·liada amb diners públics- i les institucions polítiques, ha fet que l’Estat espanyol haja hagut de recórrer a l’anomenat “rescat” europeu. Així, des de la seva lògica neoliberal, la Unió Europea ha aprofitat els préstecs per tal d’imposar el seu programa de retallades socials. Una acció que no seria possible sense la col·laboració més o menys entusiasta de la burgesia catalana i dels seus subalterns a les institucions autonòmiques: Convergència i Unió i el Partit Popular.

 

La intervenció forana sobre l’economia i la política dels Països Catalans no és nova. Esquarterats entre dos estats, les catalanes fa segles que no gaudim de la capacitat de decidir sobre el nostre futur. I és en aquesta manca d’independència que rau la clau de volta de la nostra condemna com a poble i com a classe.

 

L’Esquerra Independentista entenem el concepte de sobirania en tota la seua amplitud. No només en la seua dimensió política, sinó també, i sobretot, en l’econòmica. El Memoràndum de la Unió Europea contra Grècia, Irlanda, Portugal i Espanya ens demostra que en el marc capitalista, ni tan sols dotant-nos d’un Estat propi tenim garantida la llibertat. Entenem, doncs, que la construcció dels Països Catalans no pot completar-se dins el marc de l’Europa del Capital i que, per tant, en el procés d’alliberament social i nacional caldrà trencar amb la Unió Europea.

 

En conseqüència, volem remarcar que l’aposta de l’Esquerra Independentista per la sobirania econòmica és diametralment oposada al sainet institucional que des de fa dos anys representa el govern autonòmic del Principat, com per exemple a la proposta de “pacte fiscal”, propugnada per CiU i altres forces polítiques del Principat. Les organitzacions que conformem l’Esquerra Independentista volem deixar pal·les l’existència de l’economia semicolonial que Espanya (en especial) imposa sobre els seus dominis catalans i denunciem, per tant, l’espoli fiscal que patim. L’única solució viable per aturar aquesta sagnia econòmica és la plena independència i el dret a decidir del nostre poble sobre totes les qüestions que l’afecten.

 

D’altra banda, ja fa més de 30 anys que l’Esquerra Independentista aprofitem l’Onze de Setembre per fer balanç dels errors i dels encerts del nostre moviment. Enguany, doncs, volem saludar la nova organització de l’Esquerra Independentista Arran, l’eina de lluita que acaba de configurar-se per a totes les joves que apostin sense embuts ni rebaixes per la Independència, el Socialisme i el Feminisme als Països Catalans.

 

La nova organització comença a caminar aquest 2012 com un projecte nou i en construcció, però amb una experiència de més de 25 anys de lluita juvenil a les seves esquenes. Celebrem, doncs, la unitat, tant en acció com en l’organització, per part del jovent de l’Esquerra Independentista, que ha aconseguit superar una mancança històrica del nostre moviment.

 

A més, en el marc de la Diada de l’Onze de Setembre, des de l’Esquerra Independentista també volem mostrar el nostre suport a totes les accions i manifestacions pels drets socials i en favor dels serveis públics que setmana rere setmana omplen les places i carrers dels Països Catalans. El suport a la vaga en el sector de l’ensenyament o al treball des de la secció sindical de TMB, entre tantes altres experiències, posen de relleu que la lluita per la plena sobirania dels Països Catalans segueix avançant des de l’oposició frontal a l’ofensiva neoliberal i en favor d’un nou model polític, social i econòmic pel nostre poble.

 

 

 

Països Catalans, Independència i Socialisme!

 

 

 

 

 

Països Catalans, setembre de 2012

 

Alerta Solidària, Arran, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Endavant (OSAN), Moviment en Defensa de la Terra (MDT), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)