Els esdeveniments dels darrers dies amb la incursió militar russa i el desencadenament de la guerra a Ucraïna són una mala notícia que confirma el pitjor desenllaç per a una situació de progressiva escalada bèl·lica entre dues potències imperialistes. Una situació que és conseqüència, entre altres coses, del constant incompliment dels acords internacionals. La intervenció militar de Rússia a Ucraïna evidencia que el món camina cap a un nou ordre mundial, però les conseqüències d’això, de manera més immediata, recauen sobre la classe treballadora ucraïnesa.

Són els interessos imperialistes del bloc de l’OTAN i de l’Estat rus els que passen per sobre dels interessos de la població civil i les classes populars. Com a sindicat de classe ens posicionem al costat de les treballadores i per sobre dels interessos del capital, que es manifesten en la lògica dels dos bàndols. Condemnar la guerra és condemnar els interessos imperialistes i capitalistes d’ambdues potències en disputa en aquesta reconfiguració de l’ordre mundial.

Són les persones més vulnerables d’un i altre lloc les qui pateixen les conseqüències dels enfrontaments armats entre poders polítics i econòmics: en forma de víctimes directes de la guerra i desplaçades, o com a persones afectades per sobrevinguda pobresa material, energètica, climàtica, d’habitatge, etc.

Exigim a totes les responsables polítiques les accions necessàries per a un alto el foc i condemnen totes les accions que es puguin interpretar en termes d’escalada de violència.

L’ordre mundial canvia, però mentre el mode de producció mundial segueixi sent el capitalista i imperialista, per desgràcia se sosté per la llei del més fort i a costa de la vida de les classes proletàries. Cal en moments com aquest una crida antimilitarista i antiimperialista en l’horitzó d’avançar cap a la construcció d’un món just i solidari, un món sense classes. Per això hem de dir no a la guerra, no a la cultura militar, no als estats capitalistes, els seus exèrcits i les seves aliances, no a l’armamentisme com a negoci, no al dret del més fort.

La COS vol advertir dels riscos de la generalització del conflicte i crida a tots els responsables polítics i a totes les organitzacions a no emprar lògiques de blocs ni discursos que condueixin a l’escalada ni a la justificació del conflicte. Aquests discursos són sempre un error i alimenten la confrontació de pobles germans i al si de la classe treballadora. Les armes s’han de silenciar immediatament i donar pas a una solució diplomàtica que posi per davant l’aspiració de les persones a viure lliures i en pau.

El Poble Treballador dels Països Catalans ha rebutjat en el passat la pertinença a l’OTAN i ha clamat en nombroses ocasions el No a la guerra. La COS, en aquesta estela, s’oposa també a aquesta guerra, i per això fem una crida a que cessin totes les hostilitats i les accions militars. Demanem a totes les parts implicades en el conflicte que esgotin totes les vies diplomàtiques possibles per a arribar a nous acords internacionals, que aquests acords es compleixin i que es tanquin les portes a una guerra que ningú desitja i que serà sens dubte catastròfica, ja que suposarà un empitjorament de les condicions de vida de la classe treballadora i les classes populars.

Ni guerra entre pobles ni pau entre classes!

Som classe treballadora!

Països Catalans, 3 de març de 2022

Coordinadora Obrera Sindical – COS

sindicat de classe i feminista dels Països Catalans