Cridem a la mobilització davant dels abusos de les mútues i de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries contra les altes mèdiques injustificades

La COS, conjuntament amb altres organitzacions, ens concentrarem el dijous 3 de desembre, a partir de les 11.00 h, davant de la seu de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries, situat a l'Avinguda de Vallcarca, 169 de la ciutat de Barcelona.

En un país normal, els serveis sociosanitaris estarien per a garantir la salut de les treballadores. En un país normal, els instituts públics de salut vetllarien pel benestar de les persones amb problemàtiques mèdiques. En un país normal, un centre d’avaluacions mèdiques serviria per garantir i donar vies de suport perquè totes poguessin viure dignament i amb plena autonomia del nostre cos i de la nostra salut. En un país normal, a ningú se li obligaria a treballar quan no està recuperada plenament dels seus problemes de salut ni se la condemnaria a viure a la indigència. Però nosaltres no sabem que és un país normal i les institucions sanitàries de la Generalitat tampoc ho volen saber.

L’ICAM ha esdevingut l’autèntic fustigador dels problemes de salut de la classe treballadora catalana. Tenim un monstre amb peus de sang, amb una fam per a devorar les persones més vulnerables i desvalgudes que acudeixen al sistema sanitari català per a ser reconegudes les seves problemàtiques de salut derivades de les seves condicions laborals. Aquest organisme, aquest monstre, aquest ICAM és l’encarregat d’avaluar les condicions de salut de les persones que estan de baixa mèdica per decidir si estan en condicions de seguir de baixa, o si se les pot obligar a reincorporar-se a els seus llocs de treball -si és que el tenen-.

Són múltiples els casos que han patit l’ICAM com a instrument per a obligar a les persones que han agafat una baixa mèdica a reincorporar-se als seus llocs de treball encara que no estiguessin plenament recuperades dels seus problemes. Són flagrants els casos de vulneració de drets sociolaborals per part de l’ICAM per tal de revocar-los la seva situació mèdica i desemparar-los a la seva sort. Un d’aquests casos més sonat és el de la Natividad Lopez Gama que després d’un infart i un ICTUS cerebral i havent de viure amb diferents seqüeles ha vist com l’ICAM li donava l’alta mèdica quan estava tramitant la seva incapacitat laboral absoluta.

Lluny de quedar-se de braços plegats, la Naty ha pres la iniciativa i s’ha plantat davant de l’ICAM (Avinguda Vallcarca 169) realitzant una #AcampadaICAM davant de l’institut. Reclama que li sigui reconeguda la seva incapacitat, que se li retorni la seva prestació mínim, i que no se la condemni a viure a la indigència. Malgrat tot el suport rebut, la Naty ha rebut, els últims dies, pressions perquè abandonés la seva protesta i la seva lluita per rebre la més que justificada incapacitació laboral. Aquestes miserables pressions de persones properes o membres de l’ICAM pretenen desgastar i minar la moral d’una dona que ha volgut dir prou i cridar-ho ben fort i fins a les últimes conseqüències.

És interessant observar com s’aprofita la situació precària i desvalguda d’una dona de 32 anys per a obligar-la a abandonar la lluita per les seves condicions de vida. Que fàcil resulta dir-li a una dona, paternalment, el que ha de fer i el que no. Que fàcil resulta en aquest món patriarcal de merda pressionar i deslegitimar a una dona vulnerable perquè desisteixi en el seu combat per la supervivència i la seva dignitat.

Des de la COS, volem dir alt i fort: Naty no et rendeixis, Naty no estàs sola, Naty ens veiem al carrer. Una abraçada solidària revolucionària, de classe i de gènere per a tu i per a la lluita de totes les persones maltractades i denigrades per l’ICAM. La solidaritat, la nostra millor arma.

Us recomanem l'entrevista de L'Accent a la Naty Lopez: http://laccent.cat/perdent-la-salut-per-una-vida-digna/ i aquest article d'Àlex Tisminetzky a L'Accent http://laccent.cat/licam-camp-de-batalla-de-la-salut-laboral/

 photo tuiter-Mutues-i-ICAMS-qui-la-fa-la-paga.png