Algemesí: història, cultura i festa sense sang.

La UNESCO ha declarat les festes de la Mare de Déu de la Salut com a patrimoni immaterial de la humanitat, en reconeixement al valor cultural i a la dimensió ritual, festiva i de participació comunitària.  El comitè de persones expertes ha subratllat el compromís de la ciutadania d’Algemesí en el manteniment de la festa, que es remunta al segle XIII.

Iniciativa animalista es vol sumar a les celebracions i vol felicitar a totes les persones que, amb el seu treball, l’han portat fins a aquesta fita.  Volem manifestar el nostre reconeixement a totes les persones de les muixerangues que s’agermanen encara més amb els castells del Principat, declarats patrimoni immaterial de la humanitat l’any passat.

Les festes de la Mare de Déu de la Salut acumulen història, tradició, esforç i alegria, i són l’antítesi de la fosca setmana taurina que comença quan s’apaga la llum de les muixerangues. Són, també, el referent de les persones que volen festa i que rebutgen l’abús i la tortura d’altres animals.

Estem al costat del poble d’Algemesí en aquests dies.  És el poble de la gent que cada any omple la plaça els dies 7 i 8 de setembre, que acompanya les processons i els valls, que alça i reforça les muixerangues i manté vius els valls dels bastonets i de la carxofa.

És el poble que rebutja majoritàriament la setmana taurina, que s’allunya dels voltats de la plaça per a no formar part de la tortura.  El poble que, cada any, omple més d’una desena d’autobusos i marxa lluny de la barbàrie.  Que s’entristeix perquè Algemesí és protagonista als mitjans de comunicació a causa de les becerrades cadafaleres i no per les festes.

Volem agrair a totes i a tots que deixen clar cap a on vol anar aquest poble.

Moltes felicitats a totes i a tots.

Iniciativa animalista