www.llibertat.cat


El seu rostre és conegut mundialment i el seu cartell (anomenat “Rosie de rivetter”, “Rosa la rematxadora”) àmpliament reproduït i imitat com a icona de la lluita per l’alliberament de gènere.

Geraldine, la dona que il·lustra un dels cartells més populars del feminisme; el que portava per lema “Podem fer-ho!”, va morir aquest desembre a l’edat de 84 anys (en tenia 17 quan va ser retratada).


Geraldine no va tenir coneixement que havia estat utilitzada com a model per al popular cartell fins que el va veure per primera vegada en una revista l’any 1982, segons ha explicat la seva filla, que ha assenyalat que el rostre i els llavis de la model són els de la seva mare. “Només canvia el braç musculat, que no tenia la meva mare”.

 

Els braços musculosos que exhibeix la dona del cartell van ser creats per l’artista J. Howard Miller en una imatge destinada a estimular l’esforç col·lectiu de les dones i el seu treball en les fàbriques durant la segona Guerra Mundial; un cartell que ha passat a la memòria col·lectiva com un símbol del conflicte.


Com moltes dones nord-americanes, mentre els homes combatien a la II Guerra Mundial, Doyle va haver de treballar en una fàbrica propera a casa seva. La feina de dones com Doyle va ocupar els titulars de la premsa del moment. Precisament va ser un fotògraf de United Press el que va retratar la jove i la imatge va esdevenir en un pòster dissenyat per l’artista gràfic J. Howard Miller per lluitar contra les vagues i l’absentisme laboral. Encara que aquest va ser el seu propòsit principal, el cartell va acabar sent, a partir dels anys vuitanta, símbol del feminisme.


L’accident a les mans que va patir una altra dona que treballava amb ella va espantar Doyle, que va decidir canviar de feina, unes dues setmanes després de ser fotografiada. Llavors va anar a treballar a un bar…