Cada dos dies, mor una persona en un accident laboral arreu de l’estat espanyol, balanç que s’extreu de l’avanç de dades del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social de gener a maig de 2012.

Des de la COS fa anys que advertim, i denunciem públicament que les taules estadístiques oficials que ofereix el Ministeri han d’interpretar-se amb moltíssima cura, cal agafar-les amb pinces.

Així, si bé és cert que en valors absoluts, el nombre d’accidents mortals es redueix en tots els sectors en relació al mateix període de 2011 —217 morts en 2011 enfront dels 195 de 2012—, excepte en la indústria —35 en 2011 i 45 en 2012… cal saber veure que dissortadament existeixen molts menys treballadors en 2012 que en 2011.

I això es dona arreu de l’estat espanyol, i molt especialment al nostre país. Als Països Catalans al sud de l’Albera la crisi econòmica ha destruït la major part de l’ocupació indefinida i d’un mínim grau de qualitat. D’aquesta forma, cal fixar-se en els índexs d’incidència de la sinistralitat, que la calculen per cada cent mil treballadors actius, i no en valors absoluts. Aquest índex se situava en un 0,30 en 2011, mentre que en 2012 és d’un 0,28… gairebé la mateixa. És a dir, la sinistralitat no s’ha reduït pas.


Menys prevenció

Les xifres no només demostren que s’estan deixant de prendre mesures de prevenció, sinó que la por, i la baixíssima qualitat i altíssima precarietat dels pocs llocs de treball que s’estan creant, ens estan portant a aquesta situació.

Des de primers d’agost fins fa uns dies, la majoria dels accidents ocorreguts als nostre país s’han produït per causes fortuïtes i per falta de precaució. És a dir, una enorme manca de formació real i efectiva (no les bajanades que es fan en la immensa majoria d’ETT i d’empreses) d’una banda, i una enorme precarietat per l’altra, que ens porten a una situació molt semblant a la d’abans de 1995, data de l’aprovació i entrada en vigor de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. Llei que continua sense aplicar-se en realitat… 17 anys després de la seva aprovació.