La Coordinadora Obrera Sindical (COS), organització sindical de classe, socialista i feminista dels Països Catalans, manifestem el nostre rotund rebuig a l’anomenada «Iniciativa Maestrazgo-Els Ports».

A les comarques de la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià, la Tinença de Benifassà, el Maestrat, el Sènia, els Ports i el Matarranya (i en el Maestrat aragonès) han desembarcat uns especuladors que sota la idíl·lica imatge de la conservació de la natura pretenen la turistificació i privatització del territori i dels seus recursos naturals, culturals, etc., i la submissió de la seua població.

Després de l’esclat de la bombolla immobiliària, el capital especulatiu internacional pretén obrir un nou escenari basat en dos pilars, la venda de natura i, en el turisme d’alt poder adquisitiu. Tot i els clars indicis de la caiguda de la bombolla turística, com per exemple a les Illes amb l’operador Thomas Cook o el col·lapse en els vols de baix cost arran de la pandèmia, els mercenaris del neoliberalisme ens volen vendre renaturalització (‘rewilding‘) per conservació de la natura. La majoria no hem visitat la glacera Perito Moreno o els safaris de natura a l’Àfrica, ni ens cal: són escenaris privats robats als pobladors originals per al gaudi de benestants del primer món, mentre les pobladores fan de criades en un modern esclavatge (fins i tot han de fer la mona ballant davant l’home blanc).

Així Ignacio Jiménez, coordinador de la «iniciativa», amb el seu germà Juan col·laborador necessari com a funcionari de la Generalitat Valenciana, i la Fundació Global Nature, experta en la rentada d’imatge verda (‘greenwashing‘) del capital espanyol (Bankia, Santander…) són els ariets de la filantròpica estatunidenca Wyss Foundation a les nostres terres. Una filantropia basada en l’evasió fiscal (desgravació) que primer gestionada com a fons d’inversió i després, donada a gestors mercenaris promou la privatització i/o exclusió de sectors del territori per crear espectacles amb fauna, atraient un turisme àvid de natura en un consum alienant de succedanis de la vida.

Amb l’excusa també del despoblament, el resultat per a la població local és la gentrificació del territori, l’exclusió, la banalització de la cultura i dels costums, l’alteració del medi natural i una vegada més la privatització d’allò públic, dels beneficis, i la socialització de les pèrdues quan s’haja espremut el territori, un dels més empobrits de tots els Països Catalans. Tot això, no cal dir-ho, amb la complicitat dels governs autonòmics de Catalunya, Aragó i del País Valencià (en la mateixa línia que la destrucció de les hortes de València o Alacant, l’ampliació del Port de València, la nova autopista pel cor de Mallorca o els Jocs Olímpics del Pirineu…)

Per tot això la COS s’adhereix al Manifest per la Vida Rural, exigeix dels governs autonòmics la retirada de la «iniciativa», i crida a la solidaritat i a l’organització contra els especuladors.

Per un territori natural i viu. Visca la Terra!

Més informació a:

‘El macroprojecte turístic Maestrazgo-Els Ports. Neoliberalisme rural’
https://paufbeltran.wordpress.com/2020/04/20/el-macroprojecte-maestrazgo-els-ports/

La ‘Directa’ destapa el finançament del projecte de reintroducció d’espècies salvatges Maestrazgo-Els Ports
https://directa.cat/la-directa-destapa-el-financament-del-projecte-de-reintroduccio-despecies-salvatges-maestrazgo-els-ports/

Manifest per la Vida Rural
https://www.maestratviu.org/2020/06/10/es-fa-public-el-manifest-per-la-vida-rural/