L'Assemblea Veïnal Contra la Planta de Residus Animals convoca per al diumenge 18 de maig una manifestació per rebutjar aquest projecte d'infraestructures perilloses pel territori i la salut de la Vall d'Albaida.

El pròxim diumenge 18 de maig, a les 11.00 h i des de la Cooperativa de Castelló de Rugat, l'Assemblea Veïnal contra la Planta de Residus Animals de la Vall d'Albaida ha convocat una nova manifestació.

 

 

Una manifestació unitària per mostrar el rebuig general que desperta a les comarques centrals del País Valencià, i arreu del país, aquest projecte d'abocador de residus animals a la Pobla del Duc, projecte que només podria aconseguir contaminar uns paratges de gran valor natural, ecològic i paisatgístic, així com social i econòmic, com els de l'Ombria del Benicadell on es podrien perjudicar greument els aqüífers de la zona, del riu Micena i el mateix pantà de Bellús.

Un projecte com aquest de l’abocador, no només perjudicarà el territori i el seu paisatge, sinó que a més serà enormement perjudicial per a la ja més que feble economia de la zona, ja que representaria un colp molt dur pel turisme rural i l’excursionisme, així com per la seua producció agrària… generant més atur i precarietat en una de les zones més castigades de tot el País Valencià.

Des de la COS fem una crida a participar de la mobilització i de la lluita contra l’abocador, ja que defensar la nostra terra és defensar el nostre futur.

Diumenge 18 de maig a les 11.00 h a la cooperativa de Castelló de Rugat.
Manifestació No a la Planta de Residus Animals
Una Comarca, Una Força. Ni ací, ni en cap lloc.

Què és la Planta de Tractament d'Animals Morts?
La planta està projectada al terme de la Pobla del Duc però per les seues característiques afectarà un gran nombre de municipis de la Vall d'Albaida. Aquesta planta tractarà tot tipus de restes d'animals de categoria 1 i 2. Segons el reglament regulador, aquestes categories inclouen animals que representen riscos desconeguts o relacionats amb substàncies il·legals o contaminants mediambientals, les conegudes com “vaques boges”, animals malalts (la peste porcina, la grip aviar…), infectats o contaminats procedents de granges, laboratoris, d’experimentació, zoològics… Tots ells descrits com a MER's (Material Especificat de Risc).

Perjudicis:
· Possibles contagis i afeccions en la salut de persones i animals.
· Contaminació dels sòls, rius i aqüífers.
· La crema d'animals provoca dioxines que contaminen l'aire i en conseqüència la nostra salut.
· Greus impactes sobre les explotacions agrícoles de la zona.
· Alt risc de contaminació per a la ramaderia llindant.
· Insuportables olors susceptibles de ser transportades pel vent fins a les poblacions veïnes.
· Pèrdua de valor turístic.

Per què ens oposem?
Ens oposem, ja que totes les conseqüències citades anteriorment repercutiran en la degradació de la nostra comarca i la nostra salut. Volem els nostres pobles lliures de malalties i males olors. Tot el procés relatiu a la seua aprovació i construcció es troba ple d'irregularitats.

A què es deu el secretisme de dur a terme tot açò? Per què no hi ha més que 3 Plantes com aquesta a tot l'Estat? El projecte va ser aprovat en secret per l’alcalde Natalio Navarro i l’informe tècnic favorable apareixia dues setmanes abans de perdre el seu càrrec a les eleccions.

L’empresa propietària dels terrenys pagà al consistori 12.000 € d’impostos d’una obra valorada en més de 360.000 € de la qual no existeix cap projecte. Les corresponents obres d'adequació començaren sense la llicència d’obres i ni els veïns i les veïnes de la Pobla ni els propietaris dels terrenys adjacents foren avisats.

La Conselleria ha considerat el projecte Declaració d'Interés Comunitari (DIC) sense els informes d’impacte ambiental necessaris. La zona és geològicament inestable i ocuparia una zona directament connectada amb el Paratge Natural Protegit del Benicadell.

L'assemblea de veïns i veïnes de la Vall d’Albaida exigeix la paralització total i incondicional de la Planta de Tractament d’Animals Morts de la Pobla de Duc.
unacomarcaunaforca@gmail.com