La Plataforma Valenciana per la Defensa de la Sanitat Pública se sumarà a les mobilitzacions contra la política sanitària en la Unió Europea.

Amb motiu de la reunió de ministres de sanitat enmarcada en l’agenda de la presidència espanyola de la Unió Europea, que se celebrarà a Madrid el dia 22 d’abril, estan prevists per tot arreu de l’Estat una sèrie d’actes reivindicatius en defensa de la sanitat pública. En aquest context, la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública del País Valencià convocarà una manifestació de suport a la sanitat pública i de rebuig de les polítiques privatitzadores.

“Sí al model de sanitat pública” i “La salut no és un negoci” són els missatges que es volen fer arribar als ministres de sanitat de la Unió Europea com a senyal de rebuig a les seues polítiques liberalitzadores del servei sanitari i restrictives dels drets socials. Dues frases que, a grans trets, resumeixen la forma de pensar de la Plataforma i d’una gran majoria de les persones del nostre país.

Les directrius europees de restricció pressupostària en matèria sanitària i de foment de la participació de la iniciativa privada en la gestió i prestació de l’atenció sanitària, estan entrebancant l’exercici del dret a la salut de les persones, no ja sols per l’evident deteriorament del sistema sanitari públic, sinó, perquè al convertir la salut en objecte de negoci estan supeditant la nostra salut a l’obtenció de beneficis per part de capitals privats.
Mentre altres governs donen marxa enrere a plans de privatització de la sanitat, al nostre país, l’aplicació de les línies polítiques de la comissió europea, fidelment arreplegades en la Llei 15/97 i aplicades per la Generalitat Valenciana, estan donant pas al desmantellament del sistema sanitari públic amb la proliferació d’hospitals de gestió privada finançats amb fons públics com Alzira, Manises o Dénia; un model que també està present en una gran part de les comunitats autònomes i que basa la seua rendibilitat en la reducció de la qualitat assistencial, de les despeses laborals  i en parasitar la cartera de serveis dels hospitals de gestió pública.  
A aquesta destrucció del patrimoni social que suposa la substitució del model de sanitat pública, cal sumar el permanent allau d’informacions que qüestionen la viabilitat del sistema sanitari en un intent de preparar el camí per a repercutir, si més no una part, de la despesa sanitària sobre els ciutadans i ciutadanes amb l’aplicació de fórmules de copagament.
Una perspectiva de futur que, tant en un cas com l’altre, suposarà una pèrdua de drets a la població i que justifica amb escreix una mobilització ciutadana per la defensa de la sanitat pública i els drets socials, per la reforma de la llei 15/97, i contra la mercantilització i privatització dels serveis de salut.
Així doncs, la Plataforma per la Defensa de la Sanitat Pública del País Valencià convoca una manifestació el dia 22 d’abril, a les 19,30 hores en la plaça de la Mare de Déu de València, amb l’objectiu de recolzar la concepció de la salut com un dret i l’atenció sanitària com una garantia finançada i prestada pels poders públics, i fa una crida a la participació a les entitats sindicals, socials i polítiques per tal que facen palesa la seua oposició a aquestes polítiques.

Subscriuen la present nota de premsa: AFEMPES, ACDESA, AEN, ATTAC, BLOC, CAT, CAVECOVA, COS, Els Verds Esquerra Ecologista, Esquerra Anticapitalista, EU, Espai Alternatiu, Plataforma Defensa Salut Mental, Salvem El Cabanyal, SIMAP, STSPV-Intersindical Valenciana, Verds pel País Valencià