Fins ara han estat identificades més de 500 víctimes mortals i el nombre de desaparegudes s’apropa al miler. No es tracta d’un accident desgraciat, sinó d’un cúmul de males pràctiques i abusos contra la dignitat de les persones i les treballadores. Es tractava d’un edifici nou amb deficiències i irregularitats de construcció que albergava tallers on les treballadores fabricaven roba per multinacionals ben conegudes en unes condicions laborals indignes. Feia pocs dies s’havien detectat esquerdes a l’estructura de l’edifici i tot i això les treballadores van ser obligades a entrar-hi per continuar la feina prioritzant la producció i els terminis de lliurament per sobre de la integritat física i la vida de les persones.
D’aquesta manera, la pressió per servir les comandes al ritme que canvien les temporades del vestuari als països consumidors, porta les fàbriques a subcontractar part de la seva producció i així són les pròpies treballadores les que n’assumeixen les conseqüències, en forma de majors vulneracions dels seus drets més fonamentals. Aquesta subcontractació en cadena no pot ser una excusa perquè les multinacionals es desentenguin de saber qui fabrica la seva roba, on i en quines condicions. Ens trobem avui que les relacions comercials estan molt més protegides que els drets humans. Cal, mitjançant l’autoorganització i la lluita obrera, exigir doncs a aquestes multinacionals que respectin els drets humans i els convenis de l’Organització Internacional del Treball i al govern de Bangla Desh que garanteixi per llei una jornada i un sou dignes, la llibertat sindical, el dret a la negociació col·lectiva i que prohibeixi el treball dels menors que haurien de ser a escola formant-se.
Per altra banda, cal que nosaltres com a consumidores exercim el nostre dret a rebre una informació veraç respecte de l’origen de les peces de roba que es comercialitzen al nostre territori i les condicions laborals en què han estat produïdes.
Per tot això, la Coordinadora Obrera Sindical, se solidaritza amb les víctimes d’aquest crim patronal i amb la lluita de les treballadores bengalís i exigeix a les autoritats de Bangla Desh una investigació en profunditat dels fets i la detenció i condemna de totes les persones responsables i implicades, mitjançant un procés judicial transparent i obert a la societat civil i comunitat internacional. També exigeix als organismes internacionals:
· Una auditoria independent al voltant de les condicions laborals al sector tèxtil de Bangla Desh —i la resta de països productors— tot incloent la participació dels sindicats i els grups de treballadores.
· La revisió de les normatives laborals per a l’eradicació de totes les formes d’explotació de gènere, tot promovent mecanismes —adaptats a les particularitats socials i culturals— per a la participació de les dones en la construcció de relacions laborals igualitàries i justes; així com l’enfortiment de la seva capacitat de negociació col·lectiva front les seves necessitats de gènere i classe, tot augmentant el nombre de dones com a representants sindicals.
· Impulsar i difondre una campanya de boicot a les empreses responsables de la reproducció de les condicions d’explotació de les treballadores del sector tèxtil, tot dirigint especialment els esforços cap a aquelles amb major presència al nostre territori: Mango, Inditex, H&M i El Corte Inglés; fins que no garanteixin el compliment de codis de conducta que assegurin els drets fonamentals de les treballadores —des de la producció fins a la comercialització dels productes— amb independència de la normativa dels diferents països.
· En definitiva, encoratgem la classe treballadora i les classes populars de Bangla Desh que s’autoorganitzen sindical i socialment per garantir que totes aquestes exigències siguin acatades i ens comprometem, com a COS, a lluitar als Països Catalans, mitjançant la solidaritat internacionalista, en la mateixa línia.
La lluita és l’únic camí!
Empreses explotadores ni en Bangla Desh ni enlloc!
València – Barcelona (Països Catalans), 9 de maig de 2013
Secretaria de relacions internacionals de la Coordinadora Obrera Sindical