La COS amb el suport de l’esquerra independentista i organitzacions socials, com el PTAC de Sant Andreu i la Trobada Alternativa de Nou Barris, va convocar dues mobilitzacions els passats 28 juny i 2 de juliol, al McDonald's del CC La Maquinista i a Cinesa del CC Heron City, respectivament.

Crònica de la concentració del 28 juny al McDonald's del CC La Maquinista i del piquet informatiu del 2 de juliol a Cinesa del CC Heron City.

 

 

Si McDonald’s acomiada, la lluita no s’acaba.

En el primer cas, la convocatòria de la secció sindical de la COS a McDonald's del Centre Comercial La Maquinista, el passat dissabte 28 de juny, reclamava una adequada política de seguretat i higiene laboral, atès que el deficient manteniment de l'equipament exposava als treballadors a riscos de lesions. També es demanava la readmissió de l'Àlex, treballador de la secció sindical acomiadat el passat 21 de maig, precisament per recollir signatures entre els companys de feina amb la pretensió de convocar una reunió amb la gerència del centre per a tractar aquests temes.

Des de les 13.30 h fins a les 15 h, una quinzena de persones es van concentrar davant del McDonald's al CC La Maquinista, informant els clients de la situació dels treballadors i dels dèficits en matèria de salut laboral que perjudica treballadors i clients, tot demanant que la Gerència afrontés la situació, generant un important perjudici econòmic per a l'empresa.

Quan va acabar la concentració els concentrats van anar al restaurant UDON que també pràctica polítiques de repressió sindical informant els clients de la política que desenvolupa una cadena de restauració preocupada per oferir una visió de sofisticació que no es correspon amb la realitat precària que han d'afrontar els treballadors.

Si Cinesa precaritza, la lluita s’aguditza.

Dimecres 2 de juliol la convocatòria de la Coordinadora Obrera Sindical, amb el suport de l’esquerra independentista de Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó i entitats veïnals com el PTAC de Sant Andreu i la Trobada Alternativa de Nou Barris, entre d'altres, va aplegar una trentena de persones.

Malgrat que la gerència del centre comercial Heron City va intentar impedir la concentració a l’interior del recinte mitjançant l’agressiva i il·legal intervenció dels vigilants de seguretat, la fermesa de la gent concentrada i el suport dels visitants presents va possibilitar que al llarg de més de dues hores es dugués a terme una denúncia pública de les lamentables condicions laborals i salarials dels treballadors de la cadena Cinesa i de les justes reivindicacions de les companyes en lluita.

Es van repartir un miler de fulls volants –amb l’ajut espontani de diversos grups de persones que es van afegir a la protesta i a la difusió del material–, es van explicar a través del megàfon i cara a cara les motivacions de la concentració, es van corejar contínuament diversos lemes informatius i reivindicatius, i es van recollir un munt de signatures de suport.

La presència massiva d’agents dels mossos d’esquadra i la guàrdia urbana no solament va servir per fer entendre a la gerència del centre comercial Heron City i als responsables de Cinesa l’absoluta legalitat d’una concentració en un espai de pública concurrència, regit per la mateixa normativa que vigeix en tota via pública, sinó que també va servir perquè entenguessin la necessitat d’intercedir amb Cinesa per resoldre els problemes plantejats i que les dimensions del conflicte no augmentin.

Tal com vam manifestar públicament el cap de setmana passat, en una acció idèntica al Centre Comercial La Maquinista arran de l’acomiadament d’un company de la COS per part de l’empresa McDonald’s on treballava –per haver endegat un procés de reivindicació i denúncia per les condicions de feina–, a Horta-Guinardó, Sant Andreu i Nou Barris no pararem fins a aconseguir la readmissió del nostre company a McDonald’s i l’inici d’un procés de negociació que acabi integrant cada una de les reivindicacions de les companyes de Cinesa.