L’ex secretari general de la secció sindical d’UGT-Ford Gonzalo Pi Busts, en l’actualitat responsable d’Acció Sindical de la comissió executiva de la central que dirigeix Conrado Hernández des de l’últim congrés general d’UGT-PV, s’ha anat de la factoria de l’automòbil però deixa col·locats a diversos familiars directes en la planta valenciana.

En aquests últims exercicis, aquest veterà mandatari sindical ha aconseguit que la multinacional del sector de l’automoció amb fàbrica a Almussafes que en l’actualitat empra a 6.750 persones- contracti en la categoria professional de “especialistes” a dues germanes: Rosario i Yolanda Pi Busts, que compten amb contracte laboral en vigor des de març de 2008 i gener de 2004, respectivament. Els llaços familiars en la plantilla del *otrora capdavanter d’UGT en Ford Almussafes també arriben a dos fills: Israel Pi Giménez i David Pi Giménez, que van entrar amb “contractes de relleu” -després de l’aplicació de diversos programes de jubilacions anticipades del personal de la fàbrica- al setembre de 2008 i juny de 2003, respectivament. Han recorregut diverses ocupacions en instal·lacions de motors i carrosseries, entre altres llocs. A més, han passat a contractes indefinits sense cap problema, segons fonts sindicals.

 

Afiliació a UGT

L’afiliació a UGT, segons asseguren des del comitè d’empresa, “és tònica habitual entre els treballadors nous que s’incorporen a la fàbrica”. L’òrgan de representació del personal de Ford Almussafes compta amb vint representants de la central *ugetista, la qual cosa suposa la majoria absoluta, enfront de Comissions Obreres, CGT i STM, que mantenen un obert enfrontament amb UGT sobre l’estratègia sindical en les negociacions amb l’adreça de la companyia. Aquestes mateixes fonts asseguren que l’empresa “obliga” als treballadors a agafar el carnet d’UGT per ascendir de categoria o aconseguir un contracte de treball”.

“Aquest dirigent sindical deixa després de sí dos mil llocs de treball suprimits, la reducció de les vacances d’estiu en una setmana, la mobilitat més absoluta, els més alts ritmes de treball de totes la història de Ford, la pèrdua de drets per als eventuals i la porta oberta per a l’eliminació del servei de menjadors”, lamenta la secció sindical de CGT-PV en Ford.

 

Quinze anys de dirigent

Durant els últims 24 anys Gonzalo ha romàs en tasques sindicals dins de la factoria. Pi va arribar a la fàbrica en 1976 i en 1980 es va afiliar a UGT després de passar una temporada en Comissions Obreres.

En 1985 va ser triat secretari general d’aquesta central en la planta d’Almussafes i en la següent dècada es va convertir en el principal interlocutor de l’empresa en els processos de negociació col·lectiva i de plans de futur