Què va passar?

2 de març del 2017. Persecució de pel·lícula per frenar al moviment estudiantil.

El 2 de març del 2017, amb el lema de “Prou taxes abusives, passem a l’ofensiva” milers d’estudiants vam buidar les aules i ocupar els carrers. Una vaga com qualsevol altra del moviment estudiantil però amb la diferència que es tractava de la primera vaga després de l’aprovació de la rebaixa dels preus universitaris al Parlament de Catalunya. Després de la mobilització, es va convocar una altra vaga pel dia 11 de maig.

És a partir d’aquí que, veient la pressió del moviment estudiantil i amb una clara voluntat de generar por entre les estudiants, la Generalitat de la mà dels mossos d’esquadra deté arbitràriament a tres estudiants el matí del dilluns 8 de maig, tot just tres dies abans de la vaga convocada per aquell dijous.

La pressió exercida per les estudiants obliga a la Generalitat a actuar però no ho fa executant el mandat popular reflectit en la moció aprovada al Parlament a l’abril del 2016. Tot al contrari, es dedica a perseguir a les estudiants que tan havien lluitat per la rebaixa dels preus universitaris. De la mà dels mossos d’esquadra, engega l’aparell repressiu fent seguiments al dia a dia i als domicilis particulars d’estudiants de la Universitat de Barcelona. 11 estudiants són citats a declarar davant la justícia. Aquí és on vam conèixer el seguiment previ i posterior totalment desproporcionat a membres del moviment estudiantil. Un seguiment digne de pel·lícula, tractant a estudiants com a delinqüents pel simple fet de defensar la universitat pública.

11 de maig del 2017. Encausats per seure?

Tot i l’intent d’instaurar la por entre nosaltres, el dijous 11 de maig les estudiants vam tornar a sortir als carrers demanant l’efectiva rebaixa del 30% dels preus universitaris. Sota el lema “Abaixem les taxes”, la manifestació va acabar amb una asseguda davant la Secretaria d’Universitat i Recerca (SUR), màxim responsable de l’aplicació de la rebaixa dels preus universitaris.

Els mossos van carregar però el moviment estudiantil i vam resistir fins ven entrada la matinada quan vam ser desallotjats amb una actuació totalment desproporcionada, amb una vintena d’estudiants identificades i causant diverses lesions. Posteriorment, a l’estiu diversos estudiants són detinguts per haver participat en la mobilització.

9 estudiants s’enfronten fins a 4 anys de presó pel simple fet de participar en una mobilització estudiantil i asseure’s davant la Secretaria d’Universitats i Recerca amb centenars d’estudiants més. Un cop més, la Generalitat continua amb el seu aparell repressiu per tal de frenar al moviment estudiantil i atemorir a les estudiants que en formen part.

36 anys per seure al terra? Ni parlar-ne!

15 de març del 2018. Encadenats per la rebaixa.

L’estudiantat, cansat d’exigir la rebaixa dels preus universitaris, el 15 de març del 2018, vam dur a terme l’enèsima acció per reclamar-la. Més d’un centenar d’estudiants, ens vam encadenar davant la Secretaria d’Universitats i Recerca que és el principal responsable per aplicar la rebaixa. Els Mossos d’Esquadra van intervenir una altra vegada de forma desproporcionada durant l’encadenament, fent fora a totes les estudiants, tapant la visió tan de premsa com la resta de persones que estaven concentrades.

Durant l’estiu i la tardor del 2018, fins a 11 estudiants van ser cridades a declarar pel simple fet d’exigir, un cop més la rebaixa dels preus universitaris. La resposta un cop més per part de la Generalitat és perseguir als estudiants i amenaçar-los amb penes de presó.

Què puc fer?

Per més informació i donar suport a la Pública a Judici accedeix al seu web.