El Govern balear busca la manera de fer marxa enrere en un de les principals retallades que va anunciar el passat mes d’abril: el tancament de dos hospitals públics de Mallorca.

La mesura, inclosa en el pla de sanejament presentat pel president José Ramón Bauzá, perseguia l’estalvi de 25 milions d’euros i l’acomiadament d’un miler de treballadors, a més de la desaparició de 195 llits i de les dues unitats públiques de la illa destinades a les cures pal·liatives per a pacients en fase terminal.

La pressió sostinguda per part de les plantilles de l’Hospital General i l’Hospital Joan March ha estat clau perquè el conseller del ram, Antoni Mesquida, s’hagi replantejat el tancament d’aquests dos centres secundaris del servei balear de salut. Després de quatre mesos de manifestacions, marxes, tancaments i protestes davant el Parlament balear, en les quals també van participar usuaris dels centres afectats, Mesquida va anunciar que estudiarà el pla de viabilitat que li presentaran els treballadors en el termini de dues setmanes. La seva intenció, va afirmar, és evitar la clausura “sempre que el pla presentat sigui eficient, amb la qualitat màxima i amb el cost just i necessari”. És a dir, sempre que la proposta alternativa dels treballadors aconsegueixi estalviar 25 milions d’euros…

Les declaracions de Mesquida han generat una divisió en el si de l’Executiu autonòmic. Després d’anunciar el seu canvi de postura, el conseller va remarcar que “no tiro les culpes a ningú: els que prenen decisions són els que s’equivoquen, els que no les prenen no s’equivoquen mai”. Preguntat sobre aquest tema, el vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, va sortir al pas amb un “ja es veurà”. Aguiló va recalcar que “el conseller de Salut ha dit que els treballadors presentaran un pla de viabilitat. Res més”. Per la seva banda, el president *Bauzá va semblar recolzar en públic la decisió del seu responsable de sanitat: “si és possible mantenir oberts els hospitals i l’estalvi es pot produir en altres línies, ho farem i, si no, seguirem amb el mateix pla que presentem fa uns mesos”. El portaveu de l’Executiu, Rafael Bosch, va tractar de resoldre la qüestió: “no existeix cap discrepància sobre el tancament. Davant una decisió tan complexa, Mesquida va plantejar al president que desitjava estudiar a fons el tema. Però no s’ha aprovat cap canvi en el pla inicial. No s’ha tornat enrere”. El fet és que ahir es va paralitzar el desmantellament dels dos hospitals. El trasllat dels pacients, que havia de començar la setmana que ve, ha quedat ajornat sine die.