El pròxim dissabte 26 de novembre s'organitza a Mataró un vermut solidari amb la lluita de les treballadores d'Esfosa de Vic.
Montse Castanyé, membre del comitè d'empresa d'Esfosa, explicarà com s'han organitzat i lluiten les treballadores de l'escorxador vigatà per plantar cara a la màfia de la patronal càrnia.
Esfosa és el principal escorxador dels Països Catalans i el cinquè del continent europeu. Des de fa anys, mantenen una plantilla ultra precària de treballadors i treballadores, majoritàriament migrants que, 'a canvi de papers', es veien forçats a treballar en condicions de quasi esclavitud. Això es tradueix en jornades de fins a 12 i 14 hores diàries, 6 dies a la setmana, per salaris de poc més de 750 euros mensuals (les dones cobren menys)… i amb uns contractes irregulars, com a falsos cooperativistes, forçats a pagar-se ells i elles les cotitzacions a la Seguretat Social o els equips de protecció individual (en un sector amb una sinistralitat laboral, física i psíquica, terrible).
Tot això passava amb la connivència de sindicats a favor de la concertació amb la patronal (CCOO i UGT), que miraven a un altre costat mentre es donaven les situacions abans descrites. I si alguna persona que treballés a l'escorxador es queixava, la resposta de la direcció sempre anava acompanyada d'amenaces racistes, masclistes i mafioses de tota classe.
Fins que un dia, unes quantes companyes i companys s'organitzaren, buscaren el suport d'un sindicat alternatiu als oficials, la COS, i començaren a plantar cara a l'empresa des d'assemblees obertes a tota la plantilla. Així, i després d'una vaga de dos dies a finals del mes de març d'enguany, es va aconseguir guanyar a l'empresa. Però com l'empresa no tenia prou, decidiren anar treballador a treballador, amenaçant-los amb què si no expulsaven la COS, tancarien l'empresa (…) i, malgrat la por i les amenaces (amenaces d'acomiadament, punxar-li les 4 rodes del cotxe a la companya portaveu de la COS a l'empresa…), una vegada més, la unitat i la solidaritat de classe va aconseguir guanyar.
La lluita a Esfosa és un exemple excel·lent de la prepotència de la patronal i que davant la precarietat i l'abús salvatge de molts empresaris, malgrat la por, malgrat les amenaces, només amb l'organització i unitat dels companys i companyes i, lluitant, es poden guanyar batalles impensables. I també és un exemple a tenir davant les intencions de direccions d'escorxadors al Maresme de forçar a les treballadores d'aquests centres a convertir-se en falses cooperatives, per tal d'ampliar els marges de beneficis empresarials.
De tot i això i més, la Montse Castanyé parlarà el dissabte 26 de novembre a partir de les 12.00 h al Cafè de Mar de Mataró. Tots els beneficis que es generin en el vermut solidari aniran destinats a la caixa de resistència de les treballadores en lluita d'Esfosa.