Denunciem l’acomiadament d’un company d’afiliació després d’un període d’intensa activitat sindical.

Des de l’assemblea territorial de la COS Penedès-Garraf volem denunciar l’acomiadament i la vulneració dels drets sindicals d’un company d’afiliació, que treballava a la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges (el Garraf).

Considerem de gravetat aquest acomiadament, que vulnera el dret del nostre afiliat a la llibertat sindical, atès que l’acomiadament es feia efectiu després d’un període intens d’activitat en favor de les condicions i drets de les treballadores. Aquesta activitat sindical es va dur a terme de manera més intensiva també amb la situació d’emergència generada per la pandèmia de la Covid-19, quan el nostre company constava com a representant legal de la secció sindical de la COS al centre de treball i era la persona a qui es dirigia el centre per dirimir els conflictes laborals. En aquest període, l’afiliat sol·licitava al centre, com pertocava a la seva responsabilitat sindical, mesures de protecció adients per a les treballadores i les residents, en un context d’extrema vulnerabilitat.

A més, trobem agreujant que en el moment de l’acomiadament el nostre afiliat es trobés esperant la paternitat, motiu del qual la Fundació estava informada, en un context d’ampliació de les baixes per paternitat. El fet que s’hagi procedit a aquest acomiadament després del permís per matrimoni i durant el procés d’embaràs, indiquen una voluntat de voler represaliar l’ús efectiu dels drets derivats d’aquests processos vitals. Considerem que això fa que aquest acomiadament atempti també contra el Dret a la Igualtat i a la No Discriminació.

Per aquestes raons, volem protestar vers la repressió a les accions en suport dels drets de les treballadores i el precedent que pot suposar aquest acomiadament. La COS ha interposat accions legals per demanar la nul·litat d’aquest acomiadament, i sobretot per fer valdre els drets del nostre afiliat. Des d’aquí aprofitem per fer una crida a l’organització sindical, i a difondre que és important fer valdre els drets de cada treballadora per evitar la progressiva degradació de garanties laborals col·lectives. Quan els conflictes, a més, es relacionen amb activitats pels drets col·lectius i amb processos vitals com la reproducció, cal exposar-los per posar en relleu com el conflicte capital-vida cada cop deixa menys marge a la dignitat de la classe treballadora.