Una taula rodona sobre el treball de cures i domèstic, l'agitació prèvia, la manifestació del 1r de maig i la inauguració de LA CAPSA foren els actes que va impulsar l'Assemblea de la COS al Maresme.

El divendres 25 d'abril s'iniciaren els actes programats per l'Assemblea de la COS al Maresme per commemorar el 1r de maig, dia internacional de la classe treballadora. I s'iniciaren amb una taula rodona sobre treball de cures i domèstic i el seu reconeixement, socialització i remuneració celebrada a Can Noè, centre cívic del barri mataroní de Rocafonda.

 

En ella hi participaren la militant de la COS Isabel Benítez i unes representants de la Vocalia de dones de l'Associació de Veïns de Rocafonda, que introduïren el debat, un debat que fou ric i participatiu on s'encararan temes com el que el desigual repartiment del treball de cures provoca un desigual accés al mercat laboral, fet que amb un repartiment del treball i la riquesa propiciaria un major repartiment de tasques de cures i domèstic. També es va recalcar la importància de visibilitzar la problemàtica del nul repartiment de les tasques. Alhora es va fer una referència ben clar que en les feines de cures en l'àmbit professional presenten una alta feminització i que requereixen formació però no es tradueixen en salaris dignes per a les treballadores. El debat es va cloure amb el consens entre les assistents de seguir treballant aquesta temàtica en els propers mesos.

Abans del 1r de maig, es va una tasca agitativa pels carrers del Baix Maresme, en total s'enganxaren un miler de cartells i es feren murals a Mataró i El Masnou.

La manifestació del 1r de maig pels carrers de Mataró, convocada conjuntament per l'Assemblea dels/les marroquins/es, l'assemblea de la CGT al Maresme, l'assemblea territorial del Maresme de la COS i les diverses seccions sindicals agrupades a l'IAC va convocar unes 300 persones que marxaren des de l'estació de tren de la capital del Maresme fins a la Plaça de l'Ajuntament.

A la Plaça de l'Ajuntament es va desplegar una pancarta gegant en memòria del company Jordi Canal, tristament traspassat a principis d'any, un moment que va emocionar a les presents. Tot seguit van tenir lloc la lectura del manifest conjunt, que va ser llegit a quatre veus, ja que el text es va dividir en quatre temes, el repartiment del treball i la riquesa, papers i dignitat per a tothom, sanitat i educació pública i de qualitat i avortament lliure i gratuït.

La jornada va cloure amb la inauguració de LA CAPSA, local obrer. Aquest nou espai impulsat per la COS, pretén ser un punt de treball en defensa dels interessos de la classe treballadora i punt d'informació laboral. Un centenar de persones gaudiren del dinar de pintxos mentre visitaven el nou espai. LA CAPSA, local obrer, està situat a la cantonada del Carrer de l'Hospital amb el Carrer de Sant Ramon, al Ravalet de Mataró.

Assemblea Territorial de la COS al Maresme
Carrer de l'Hospital, 1 | Mataró
maresme@sindicatcos.cat
facebook.com/cos.maresme
@cosMaresme